Korsfestelse, en smertefull måte å dø på. Illustrasjonsbilde. Pixabay/jingoba
Del saken

Å tørste i varmen er ikke spesielt hyggelig. Og det må være en ufattelig grusom måte å dø på. Men er det den verste? spør Forskning.no som har snakket med smerteforskeren professor Lars Arendt-Nielsen ved Aalborg universitet i Danmark.

– De fleste har opplevd å se stjerner når noe gjør veldig vondt. Det er fordi vi faktisk kan besvime ved en kraftig påvirkning. Blodforsyningen til hjernen blir regulert hvis man for eksempel opplever kraftig smerte i hele kroppen. Det vil nok skje hvis man for eksempel blir brent, og dermed vil man ikke oppleve så mye smerte som man kanskje forestiller seg, sier han.

I laboratoriet tester Arendt-Nielsen ofte forsøkspersoner for å finne ut hvordan vi reagerer på ulike typer smerte, og for å finne ut når forskjellige mennesker når smertegrensen sin. Noen ganger går forskerne over grensen, og forsøkspersonen besvimer.

– Jeg har selv prøvd å få sprøytet saltvann inn i nakkemusklene. Det var så ubehagelig at jeg ikke klarte å stå på beina. Smerte påvirker hele det autonome systemet vårt, og det kan være det som redder oss fra den verste lidelsen, mener Arendt-Nielsen.

Han legger til at hvis noen blir begravet levende, er det nok mer sult eller tørst eller mangel på oksygen som tar livet av vedkommende.
– Du hallusinerer og dør av utmattelse, men det er neppe så mye smerter forbundet med det.

Arendt-Nielsen forklarer at opplevelsen vår av smerte er påvirket av særlig tre forhold: Smertens intensitet (styrke), kontekst (under hvilke rammer opplever du smerte), og tid (hvor lang tid varer smerten).

– Hvis man har sterke smerter og ikke aner hva som skjer og hvorfor og det bare fortsetter, føles det verre enn hvis man for eksempel føder et barn. I det siste tilfellet vet du at smertene vil stoppe før eller senere, og at du neppe dør av det, forklarer han.

Arendt-Nielsen  tror det verste vil være kulde eller korsfestelse:
– Kulde er en direkte aktivering av smertereseptorer i kroppen, og det gjør virkelig vondt. Det vet vi fra forsøk i laboratoriet hvor vi ber folk stikke hånden i isvann. Det er noe av det verste.

– Ved varme i ørkenen vil du dø av dehydrering og utmattelse, men kulde hjelper deg ikke på samme måte. Jeg ville selv foretrukket varme, sult og tørst i stedet for kulde, konstaterer Arendt-Nielsen.

Men tanken på en korsfestelse er nesten enda verre:
– Korsfestelse er lidelse over lang tid. Du vet at det vil ta lang tid. Du blir dehydrert, noe som kanskje påvirker hjertet. Den gjenværende væsken hoper seg opp rundt organene og gjør det stadig vanskeligere å puste.

Han legger til at en formildende omstendighet kan være at hjernen også får for lite blod, så man mister kanskje følelsen av smerte.