Tinder er et populært hjelpemiddel på dating-markedet. Foto: Valentin Wolf/imageBROKER/REX
Del saken

Det dukker stadig opp nye ord og begreper i dating-verdenen. Sneating er satt sammen av ordene «sneaking» og «eating» og betyr at du går på date kun for å få et gratis måltid. skriver KK.

Dette er uttrykk som stort sett handler om hvordan noen oppfører seg på daten – da gjerne i negativ forstand. Her er et utvalg:

Ghosting
Betyr at daten din dumper deg ved å rett og slett slutte å ta kontakt eller svare på henvendelser fra deg. Ghosting er potensielt en av de slemmeste måtene å dumpe noen på, har gestalterapeut Bianca Schmidt tidligere sagt til KK.

Orbiting
Starter med at du ghoster daten din, men du holder deg fortsatt litt i nærheten på nett – du «sirkler» fortsatt rundt. Det vil si at du slutter kanskje å svare på meldinger og å ta telefonen, men du liker og kommenterer samtidig bildene til vedkommende på sosiale medier.

Micro-cheating
«Micro-cheating» er en serie tilsynelatende små handlinger som indikerer at personen er emosjonelt eller fysisk opptatt av noen utenfor forholdet de er i», sier Melanie Schilling, psykologen bak uttrykket, til HuffPost Australia.

Submarining
Det er når noen du har datet en periode forsvinner for en stund, for så å komme opp til overflaten igjen med en eller annen versjon av en «hvordan går det» -melding. Gjerne uten noen som helst forklaring eller beklagelse for hvorfor man ikke har latt høre fra seg.

Phubbing
Dr. James A. Roberts er forsker på forbrukervaner og professor ved Hankamer School of Business at Baylor University in Waco, Texas. Han har sammen med kollega ved universitetet, Meredith David, undersøkt nettopp hvilken trussel mobilene våre kan være for forholdet.

«Vår undersøkelse fant at 70 prosent av de som var i et romantisk forhold var plaget av at partneren brukte mobiltelefonen mens de var sammen», forteller Roberts til KK..

Fenomenet har på engelsk fått navnet phone snubbing (snubbing=ignorering/å være kald mot) eller litt enklere; «phubbing».

Gatsbying
Det handler rett og slett om at du oppdaterer sosiale medier og legger ut fine bilder av deg selv, skryter av den gode maten du har laget eller alt det spennende som skjer i livet ditt, kun for at alle skal se hvor bra du er. Instagram, Snapstory og Facebook-profilen din fylles plutselig av flatterende selfies, morsomme fester og snikskryt.

Kondoing
Marie Kondo er en japansk rydde- og organiseringskonsulent. Hun oppfordrer ifølge KK folk til å kvitte seg med ting som ikke gir deg så mye som en liten gnist av glede. Og denne tankegangen skal ikke kun gjelde de syv nesten identiske toppene du har hengende i klesskapet, skal vi tro Kondo. Dette gjelder også på kjærlighetsfronten.

Cuffing season
Det handler om å si adjø til singellivet og gå inn i et forhold – men ikke permanent. Derav «season» og fenomenets tilknytning til vintermånedene. Begrepet cuffing season refererer til at mange – og gjerne de som vanligvis liker å være single – går inn i kortvarige forhold når kulda kommer. Når sola gjør comeback og temperaturen er tilbake i 20-sjiktet, går romansen i vasken.

Zombieing og monkeying:
Førstnevnte går ifølge KK ut på at en du tidligere har datet – som da gjerne forsvant brått (akkurat som ghosting) – plutselig kommer tilbake i livet ditt. Akkurat som om han skulle stått opp fra de døde.

Dersom du svinger det fra et forhold til et annet, så bedriver du «monkeying». Se for deg en ape som slenger seg fra en liane til en annen i jungelen. Bare at i datingverdenen så er lianen forholdet og du apen, skriver KK.