Oslo 20110119. Eksteriør av Norges Høyesterett i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Del saken

En lang rettskonflikt er avgjort: TV-distributøren RiksTV må betale for musikkrettigheter i sendinger sendt fra utlandet. Dermed kan det vente et millionkrav.

Dommen ble avsagt i Høyesterett onsdag, etter at RiksTV hadde anket videre etter å ha tapt saken både i tingretten og lagmannsretten.

Konflikten startet i 2012 da rettighetsorganisasjonen TONO saksøkte RiksTV med krav om at distributøren har erstatningsplikt for klarering av musikkrettigheter i sendinger kringkastet fra utenlandske TV-kanaler.

– Enorm lettelse

Dommen omhandler over 20 TV-kanaler, og for flere av dem går kravet helt tilbake til 2009.

Blant kanalene er TV3, Viasat4, Fem, Discovery Channel, Animal Planet, Disney Channel, National Geographic Channel, The Voice, BBC World News og Eurosport.

Kanalene sendes fra utlandet, og TONO mener RiksTV skal betale avgift ettersom selskapet distribuerer sendingene videre til sine kunder i Norge. Dette har Høyesterett nå sagt seg enig i.

– Vi er selvfølgelig veldig glade for at vi omsider har kommet til en ende i saken, etter seks år i rettssystemet. Det er en lettelse, sier administrerende direktør Cato Strøm i TONO til NTB.

TONO har tidligere varslet et separat erstatningssøksmål på flere titall millioner kroner hvis en rettskraftig dom gir dem medhold.

– Vi har foreløpig bare fått slutningen i dommen, så vi har ennå ikke sett premissene i den. Etter at hele dommen kommer, trolig i morgen, skal vi ta stilling til veien videre, sier Strøm.

Millionsøksmål

Høyesterett slår i dommen også fast at RiksTV må betale sakskostnader på 1,2 millioner kroner til TONO.

– Den eneste reaksjonen vi har nå, er at vi er veldig skuffet over å ha fått denne dommen mot oss, når vi i alle år har betalt kringkastere, som i sin tur har betalt rettighetshavere, sier administrerende direktør Jérôme Franck-Sætervoll i RiksTV i en kommentar til Dagens Næringsliv.

TONO er en rettighetsorganisasjon som forvalter rettighetene til tekstforfattere og komponister. Alle som spiller musikk offentlig, skal betale avgift til TONO, som deretter utbetaler pengene til de som har laget musikken.

(©NTB)

[email protected]