Foto: Philip FONG / AFP
Del saken

Honk Kong. Mange forbinder navnet med billige og dårlige kopier av alt mulig. Men dagens Hong Kong er så mye mer. Metropolen i øst som lenge var under britisk styre og i dag er et spesielt administrativt område under Kina, er i tillegg til å være verdens travleste havneby, et mekka for turister.

Allerede på flyplassen som ligger på øya Lantau, merker man effektiviteten. Det er lett og enkelt å komme seg igjennom immigrasjonsdelen, både ved manuelt betjente bokser og de som er selvbetjente. Det første du gjør etter å ha kommet deg ut i ankomsthallen, er å finne stedet hvor det selges billetter med ekspresstoget inn til selve Hong Kong by.

Der kjøper du det som heter Octopus card. Det er et elektronisk kort som du kan bruke på all offentlig transport samt i en god del butikker, restauranter osv. Kortet koster 50 Hong Kong dollar i depositum og det fylles på 100 dollar når du får det. Det koster deg altså 150 Hong Kong dollar, noe som tilsvarer ca 150 kroner. Du får tilbake depositumet og det som eventuelt er igjen på kortet når du leverer det tilbake før du drar hjem igjen. Kortet kan fylles på ved alle T-bane stasjoner.

Det første du bør gjøre mens du allerede er på Lantau øya hvis du kommer tidlig på morgenen, er å ta den korte bussturen fra flyplassen til Tung Chung stasjon. Her kan du velge om du vil oppbevare bagasjen din på Citygate Outlets kjøpesenter, eller ved Ngong Ping cable car station. Grunnen til at du bør komme hit tidlig, er den grotesk lange køen som danner seg fra rundt 12 og utover ettermiddagen. Denne taubanen er en 25 minutter lang spektakulær tur opp til Ngong Ping landsby, hvorfra man kan gå opp til den store Buddha statuen. Dette er en tur som må anbefales på det varmeste.

Taubanen gir deg en flott utsikt over øya Lantau. Foto: John M Johansen

Når man er ferdig med taubaneturen til Ngong Ping, drar man fra Thung Chung T-bane stasjon inn til Hong Kong by. T-banen i Hong Kong er særdeles effektiv og rask. Du kommer deg store distanser i løpet av minutter. Taxi er dyrt og ikke på langt nær så raskt. Det finnes imidlertid dobbeltdekkere av både busser og trikker som det kan være interessant å ta noen turer med, men hold deg til T-banen. Den er klart best.

Det er noen trappetrinn å forsere før man kommer til den store Buddha statuen i Ngong Ping, men det er verdt det. Foto: John M Johansen

Det fins så mange attraksjoner i Hong Kong, at det vil ta deg mange måneder å gå igjennom alt. Men her fins noe for de fleste. Fra flotte og krevende trekking løyper til hypermoderne kjøpesentere hvor dyre luksus merkevare butikker er overalt. For den som ønsker billig shopping, er det bare å ta turen til Mongkok. Fra t-banestasjonen går du i noen få minutter til Ladies market. Dette er en drøm for shoppingglade med et begrenset budsjett.

Men Hong Kong har så mye mer. Få med deg Victoria Peak feks. Ta T-banen til Admiralty stasjon, og gå derfra. Turen tar ca. 10-15 minutter og er riktignok skiltet, men dårlig sådan. Det er derfor lurt å sjekke ruten du må gå på kartet først. Du går til the Peak Tram Historical Gallery. Derfra tar du turen med et lite tog som går noe vederstyggelig bratt opp til Victoria Peak. Turen er en opplevelse i seg selv, da dette er en svært gammel og historisk bane. Den åpnet alt i 1888 og har en maksimum stigningsgrad på 27 grader. Vel oppe ankommer du et kjøpesenter hvor du kan velge mellom mange restauranter, butikker og attraksjoner som feks Madam Tussaud. Du kan også gå opp til observatoriedekket som har et 360 graders utsyn over Hong Kong.

Artikkelforfatteren sammen med Obama og Trump. Riktignok bare hos Madame Tussaud i Victoria Peak. Foto: Cheryl S. Sucalit

Hong Kong har også to fornøyelsesparker, Disneyland og Ocean Park. Disneyland er gjerne for familier med små barn, mens Ocean Park er for de som er litt eldre. Disse parkene har i likhet med alt annet av attraksjoner i Hong Kong, ekstremt lange køer. Kjøp derfor billettene dine på forhånd, slik at du ihvertfall slipper billettkøen. I Hong Kong kan slike billetter kjøpes på en hvilken som helst 7/11 butikk.

Ocean Park har blant utrolig mye spennende å se, to panda bjørner. Foto: John M Johansen

Et havnecruise med en båt hvor du får servert en buffet er også noe som er verdt å få med seg. Ta turen på kvelden slik at du også får med deg lysshowet fra Hong Kong by. Å se Hong Kong fra Victoria Harbour og Victoria Peak, er et fantastisk flott syn som både gir unike fotomuligheter og en uforglemmelig opplevelse.

Når det gjelder mat i Hong Kong, så er det variabel kvalitet. Skal du ha noe bra, så er det gjerne veldig dyrt eller også på steder med voldsomme køer. Det kan derfor være lurt å velge noen kjente fast food kjeder som McDonalds, Jollybee eller Burger King for noen måltider. Disse er ikke dyre og har bra kvalitet til å være fastfood. Man kan også få tak i lokale spesialiteter på gaten, som feks dim sum og den delige kinesiske melke teen. Dette er både billig og godt.

And er en av spesialitetene på det kulinariske området i Hong Kong. Foto: Cheryl S. Sucalit

Et tips er å veksle til Hong Kong dollar før du drar, da det kan være vanskelig å få tatt ut penger i de lokale minibankene. Man kan betale med kort på de fleste steder, men ikke på de billige markedene og hos gateselgerne.

Det lønner seg også å dra til Hong Kong på sommeren, da vinteren kan være både sur og kald. Det er definitivt ikke noe en forfrosset nordmann ønsker å oppleve mer av!