Et vanlig symptom på hjerteinfarkt er smerter i brystet på venstre side. Illustrasjonsbilde. Pixabay/Pexels
Del saken

Hjerteinfarkt kan medføre døden, men rask hjelp kan redde liv.

Antallet som mister livet av hjerteinfarkt er nærmest halvert på ti år, men likevel kan den statistikken bli enda mer positiv, om en er oppmerksom på faresignalene

– Det er et problem at mange med klare symptomer på hjerteinfarkt venter for lenge med å oppsøke hjelp. Hvis du har symptomer er det viktig å ringe 113 og få så rask hjelp som mulig, sier Kaare Harald Bønaa, professor og overlege i hjertemedisin ved St. Olavs hospital, til VG.

Les også: Slik kan du forebygge hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt av en brå blokkering av en pulsåre, og hvis ikke hjertemuskelen får oksygen oppstår det problemer. Det vanligste signalet er brystsmerter som går over og kommer tilbake igjen. Da må man oppsøker hjelp umiddelbart. Det finnes andre symptomer, men smerter i brystet er det vanlige. Overvektige bør være ekstra oppmerksomme.

– Andre blir tung i pusten. Hos noen kan ubehaget sitte i mellomgulvet, mens andre beskriver smerter som stråler opp i kjeven eller ut i venstre arm. Hos noen kan smertene være lokalisert til ryggen.

Les også: Seks ting alle kvinner bør vite om hjerteinfarkt

De fleste som får av hjerteinfarkt opplever symptomer i forkant. Om man merker press eller smerter i brystet ved anstrengelse, som gir seg i hvile, og om de igjen kommer i hvile.

Hjerteinfarkt er på retur, årsaken til det er mindre røyking, et sunnere kosthold. Samt økt bevissthet blant folk om symptomene og en mer effektiv akuttmedisin.