Italiensk pizza med salami picante. Illustrasjonsbilde, Pixabay/Riedelmaier
Del saken

Nylig kunne vi lese at nordmenn spiste 5 kg frossenpizza hver i året. Hvorfor lager ikke flere pizzaen selv?

Nå vil jeg ikke fremstå som en snobb, jeg forstår at det kan være enkelt å hive en Grandiosa i ovnen fra tid til annen.

Men pizza er noe av det beste jeg vet, og retten fortjener bedre. I vår familie har vi hjemmelaget pizza minst en gang i uken. Og det er virkelig ikke mye arbeid som kreves. Det som tar litt tid er selve deigen.

Vi starter med deigen (nok til 3 store pizza)
600 gr hvetemel, helst mesteparten såkalt «Typo 00»
1,5 ts tørrgjær
1,5 ts sukker
1,5 ts salt
3-4 ss olivenolje
2,5 dl lunkent vann

Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett olje og vann, bland godt sammen (her kan du godt bruke en kjøkkenmaskin). Start heller med for mye vann enn for lite. En klissete deig er et godt utgangspunkt, da tilsetter du bare litt mel under knaingen.

Når deigen henger noenlunde sammen må deigen knas for hånd. Dette er ekstremt viktig. Bruk minst ti minutter på dette. Juster med mel, deigen skal være bittelitt klissete og elastisk, så ikke overdriv tilsetningen av mel!
Legg deretter deigen til heving i en bolle. Dekk med et kjøkkenhåndkle eller plastfolie, sett på et lunt sted.

Pizzasaus
Min pizzasaus krever ingen tilberedning og minimalt med tid og arbeid:

1 boks hakkede tomater, helst italienske
1 ss tomatpuré
1 ss tørket oregano eller Provence-krydder
1 ss rødvinseddik
1 ts sukker
1 dl olivenolje
Masse nykvernet sort pepper, en god klype salt

Sil tomatene gjennom en finmasket sil, slik at saften renner bort. Dette gir en mer intens tomatsmak.
Ha alle ingrediensene i en blender (man kan også bruke stavmikser selvsagt).
Mos sausen i et par sekunder, ikke mer! Prosessen knuser tomatfrøene, og dette gjør sausen bitrere, dette balanserer vi med sukkeret. Det går helt fint å hoppe over dette, og bare blande sausen i en bolle. Da dropper du sukkeret. Sausen blir like god, men litt mer klumpete og litt vanskeligere å jobbe med. Eventuelle rester holder seg i kjøleskapet til neste ukes pizza.

Heving og kjevling
Så er det bare å vente til deigen er hevet, det tar ca en time avhengig av temperatur. I mellomtiden kan du rive ost. Jeg bruker den osten jeg har i huset, typisk Jarlsberg, Gouda e.l. Originalen er selvsagt mozarella laget av bøffelmelk, men det har jeg sjelden i kjøleskapet. NB: Ikke bruk ferdigrevet ost, det gir et mye tørrere resultat og smaker ikke like godt.

Når deigen er hevet deler du den opp i tre deler og kjevler ut. Eksperter kan gjøre dette med hendene hvis deigen er perfekt, jeg jukser og bruker alltid kjevle. Deigen skal være så tynn som mulig, ikke mye mer enn en mm tykk.

Fordel pizzasaus jevnt utover, ikke for mye, da koker pizzaen i stedet for å bli sprøstekt. Deretter ost, nok en gang: Ikke for mye! Dryss litt oregano over osten, så er den klar til topping.

Bare fantasien og smaken begrenser hva du har på en pizza. Også her er en grunnregel å ikke overdrive. Velg et par ingredienser som passer godt sammen, har du 5 ting du vil ha på pizzaen, så lag heller to forskjellige typer. Jeg kan gi tre enkle forslag:

1: God, italiensk salami picante. Dette er barnas favoritt
2: Kjøttboller av svin: Kjøp en rå pølse av sypen salsiccia (f.eks fra Jacobs), ta av skinnet og lag små kjøttboller som du fordeler utover pizzaen sammen med finhakket rødløk. De rå kjøttbollene blir ferdig stekt samtidig som pizzaen
3: Uten kjøtt: rødløk, cherrytomater delt i to og Feta-ost. Server pesto ved siden av

Steking
Regelen er så varmt som overhodet mulig. Siden de færreste har en vedfyrt pizzaovn hjemme, så blir løsningen å sette ovnen på full guffe, varmluft med undervarme. Bruk nederste rille i ovnen når du setter inn pizzaen.

Har du en gassgrill er den perfekt, da den kan oppnå svært høy temperatur. Bruk gjerne en pizzasten hvis du har, dette gir ekstra sprø bunn.

God appetitt!