Hjemmelagd fiskegrateng med raspet gulrot og persillesmør. Alle foto: EM
Del saken

På tide med noe hverdagsmat igjen? Beklager at jeg ikke lagde matspalte før jul, det skyldes at jeg ikke lagde julemat før jul. Men nå har jeg det klart til neste år.

Da kommer tips til ribbe, pinnekjøtt og annen julemat. Men nå er festen over, og hverdagen er over oss.

Jeg liker hverdager, og jeg elsker hverdagsmat. En personlig favoritt er fiskegrateng. Her kan man finne utallige varianter, min versjon er en kombinasjon av det jeg lærte av min gamle kollega (og sjef) Trond Moi, samt det min kone lærte av sin mor.

Du trenger:
500 gr (ca) hvit fisk. Torsk og sei funker fint (jeg foretrekker sei)
2 gulrøtter kuttet i små biter
2 stangselleri, tynne skiver
1 liten løk, finhakket
400 gr makaroni, kokt al dente
Brødkrumme (jeg bruker knust kavring)
Salt
Pepper
2 ts allehånde

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
2 dl enten hvitvin eller fiskekraft (eller melk hvis du ikke har noe annet)
2 egg
Evt. en god neve revet parmesan

Tilbehør:
Nok raspet gulrøtter som dynkes i sitronsaft etter smak
Gode poteter (mandelpoteter e.l.)
Persillesmør

Fremgangsmåte:
Her kan du bruke rester av gårsdagens fiskemiddag. Hvis du har fersk fisk anbefaler jeg å steke småbitene i smør i en varm panne i et halvt minutt, salt og pepper selvsagt.
Kok makaroni. Pass på at det ikke blir overkokt.
Legg fisk, grønnsaker og makaroni i en passende stor form. Krydre med salt, nykvernet sort pepper og noen gode klyper med allehånde.

Ikke glem å sette potetene på kok!

Lag hvit saus. Smelt smøret, middels til lav temperatur. Tilsett mel og visp bort alle klumper. Tilsett væsken litt etter litt, vinen først hvis du bruker det. Rør godt hele tiden slik at du unngår klumper. Tilsett eventuelt revet parmesan, jeg syns det er godt, prøv deg fram! Smak til med salt og pepper og en raus sprut sitronjuice.

Ta sausen av plata, la den kjøle seg ned litt. Avslutt med å tilsette to egg, rør veldig godt. Hell over i formen med fisk og grønnsaker. Topp formen med brødkrumme, som sagt bruker jeg bare knust kavring, siden vi alltid har det i skapet. Men gammelt, tørt brød som kjøres i en blender fungerer også fint. Topp med 5-6 små klatter smør, sett i ovnen, 200 grader ca 20 minutter.

De to miniporsjonene er til han som er allergisk mot egg…

Imens rasper du gulrøtter og sørger for at potetene er ferdig kokt. Det er litt merkelig å servere poteter til en rett som inneholder pasta. Men…jeg bare liker det. For poteter smaker deilig med persillesmøret!

Smelt en raus mengde smør, tilsett godt med pepper og litt ekstra salt og masse sitron (etter smak). Avslutt med å tilsette en raus mengde finhakket persille.

Servering:
Fiskegrateng, et par poteter, et lass med revet gulrot full av sitron, og rikelig med persillesmør over. Deilig!

Vintips:
Se om du har noen rester fra nyttårsaften, eller finn en billig, tørr hvitvin du liker. Eller ta et glass vann eller en øl. Det betyr ingenting.

God appetitt!