Grigorij Jefimovitsj Rasputin 1871-1916. Russisk munk som fikk sterk innflytelse i det russiske hoff. Her sitter han blant beundrerinner og beundrere. Foto: Billedsentralen
Del saken

En skurk ble forsøkt drept 55 ganger, en annen ble stukket 20 ganger og en tredje ble utsatt for hele tre drapsforsøk på en og samme kveld. Magasinet HISTORIE har rangert historiens 5 mest seiglivede skurker.

1: Albanias kong Zog

Kong Zog, egentlig Ahmet Zogolli, levde fra 1895-1961. Han overlevde hele 55 drapsforsøk, nesten uten at han leet på et øyenbryn. Han tok makten ved hjelp av militærmakt og utnevnte seg selv til konge i 1928.

Zog var involvert i en rekke blodfeider, og var en mester i overlevelse. Hans egen mor ble plassert på det kongelige kjøkken for å forhindre at maten ble forgiftet. Han forsynte seg grovt av statskassen og ble så upopulær at attentatene nesten ble noe dagligdags.

I 1931 ble han angrepet utenfor et teater i Wien. To menn åpnet ild, og kongens adjutant ble drept på stedet. Flere andre ble såret. Kong Zog beholdt roen, fant fram en pistol i smokingen og returnerte ilden iskladt, slik at attentatmennene rømte stedet.

Kong Zog rømte landet i 1939 når Italia invaderte landet. Han tok landets gullbeholdning med seg, og døde etterhvert på et fransk sykehus i 1961.

2: Ned Kelly

Av enkelte beskrevet som en slags australsk Robin Hood, men sannheten er vel mer en australsk Billy The Kid. Han drepte tre politimenn og ble Australias mest ettersøkte mann. Hans liv er fremstilt på film med velkjente Heath Ledger i hovedrollen.

Etter to års jakt ble han omringet i byen Glenrowan, hvor han hadde forskanset seg på et hotell. Han var iført en slags rustning av jern, og nektet å gi seg.

Kelly gikk etterhvert alene ut for å utfordre politifolkene.
Politiet sendte en byge av kuler mot raneren, men jernplatene lot til å gjøre ham usårlig.

Til slutt ble han felt av skudd i beina. Senere viste det seg at Kelly var truffet 28 ganger i armene, beina og mellomgulvet – men han overlevde. Ned Kelly ble hengt i 1880.

3: Piraten Blackbeard (Edward Teach)

Blackbeard, eller Svartskjegg som han ble kalt på norsk, herjet Det karibiske hav tidlig på 1700-tallet. Han overlevde en hel rekke sjøslag og trefninger.

I 1718 ble piratens skip innhentet av to britiske krigsskip under ledelse av løytnant Robert Maynard. Piratene bordet Maynards skip, og en langvarig sverdkamp fulgte. Etterhvert fikk britene overtaket og klarte å isolere Svartskjegg.

Svartskjegg ble truffet av tjue sabelhogg og fem pistolkuler, før han omsider falt om på grunn av blodtap.

For å være på den sikre siden hogde­ Maynard deretter hodet av ham.

4: Rasputin

Munken Rasputin (1869-1916) var den russiske tsarfamiliens nærmeste rådgiver, og utnyttet sin stilling til å kreve bestikkelser av folk.

Han ble forsøkt forgiftet av noen adelsmenn, men giften virket ikke. I panikk skjøt de ham, men munken Rasputin våknet til live igjen. Så ble han skutt i hodet og slått med en kølle. Til slutt ble han kastet i elven.

Senere undersøkelser viste at det var først da han havnet i vannet at den seiglivede munken døde – av drukning.

5: Richard Blass vs. mafiaen

Den kanadiske gangsteren  Richard Blass (1945-1975) prøvde i 1960-årene å utslette den italienske mafiaen i Montreal. Resultatet ble flere drapsforsøk.

Han ble blant annet skutt to ganger i hodet, men overlevde. Derfor fikk han tilnavnet «katten med ni liv».

Blass ble tilslutt drept av politiet i 1975, men det krevde 27 kuler å få ham i bakken.