Jack Daniels, en berømt amerikansk whiskey, oppkalt etter en hissigpropp. Illustrasjonsbilde, Pixabay.
Del saken

Hvis du tar en shot med tequila av merket Jose Cuervo, eller koser deg med en rom av merket Captain Morgan, har du noen ganger lurt på bakgrunnen til navnene på flaska? Historie har en artikkel om dette som kan hjelpe deg.

Captain Morgan

Henry Morgan. Tresnitt, Wikipedia

Den berømte romen er oppkalt etter Henry Morgan, en av 1600-tallets mest brutale pirater. Den engelske sjørøveren angrep spanske skip i Karibien og plyndret byer langs kysten av Mexico. I 1670 erobret han Panama City i det som kan kalles verdens største kaperangrep. Etter freden mellom Spania og England i 1671 ble Morgan guvernør over Jamaica.

 

 

Jack Daniel
Hans familie emigrerte fra Wales til Amerika tidlig på 1800-tallet, alt som tenåring destillerte unge Jasper Newton «Jack» Daniel sin første whiskey i Tennessee. Jack hadde et voldsomt temperament. En dag fikk han ikke åpnet pengeskapet, og i frustrasjon sparket han det tunge metallskapet så hard han kunne.
Det harde sparket påførte whiskeyprodusenten en infeksjon i tåen. Den førte til en blodforgiftning som kostet Daniel livet.

Jim Beam
Familien Beam hadde produsert whiskey siden slutten av 1700-tallet da James Jim Beam tok over tidlig på 1900-tallet. Så kom forbudstiden (1920-1933) og produksjonen måtte legges ned.
Men Jim ga seg ikke. Han reetablerte destilleriet i 1933, og kalte opp det nye produktet etter seg selv.

Mer utfyllende informasjon kan du finne i magasinet Historie.