Bær forebygger kreft. Pixabay. Foto: PublicDomainPictures
Del saken

Vi har tidligere skrevet om at risikoen for å rammes av kreft øker kraftig med alderen. Men hva vi spiser og hvordan vi lever kan virke forebyggende. Særlig røyking og alkohol øker kreftrisiko.

Men fysisk aktivitet og sunt kosthold har stor betydning. I dag fokuserer vi på hva slags mat vi bør spise.

– Der man har mest kunnskap handler det om å spise mindre salt, rødt kjøtt og ferdigarbeidede kjøttprodukter. Vi vet også at det er kreftforebyggende å spise mye frukt, grønnsaker og bær samt fiber og fullkornsprodukter, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel til vi.no.

For å kunne si noe  om hvilke matvarer som beskytter mot kreft må man finne mange studier som peker i samme retning. Slike oppsummeringer er gjort av bl.a. World Cancer Research Fund International.

Her er matvarene som forebygger kreft:

Grønnsaker, frukt og bær
Særlig blomkål, gulrot og grønnkål hjelper å redusere risikoen for brystkreft, skriver New York Times. Ellers er den gode, gamle regelen «5 om dagen» fortsatt gyldig.

Fullkorn og fiber
Fiberrik mat bidrar til å unngå overvekt, noe som gir mange helsegevinster. Kostfiber reduserer risiko for tarmkreft, trolig fordi kostfiber får maten til å passere raskere gjennom tarmsystemet.

Fisk
Selv om det er forsket lite på fisk og kreft, er det noen studier som tyder på at også fisk hjelper mot tarmkreft. Uansett er det liten tvil om at fisk er sunt, særlig fet fisk som inneholder mye flerumettet fett, omega 3 og vitamin D. Det anbefales å spise fisk til middag to ganger hver uke, en av disse bør være fet fisk (laks, ørret, makrell, sild).


Meieriprodukter
Ost og melk er gode kilder til kalsium og proteiner, og bidrar også til å forebygge tarmkreft.

Linser og bønner
Belgfrukter er også en god kilde til fiber, og reduserer risikoen for enkelte krefttyper.

Hva bør du unngå?
– Mat og drikke med mye sukker bør ikke være dagligdags
– Mye salt
– Høyt alkoholforbruk
– For mye rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter (bacon, pølser, kjøttdeig)