Modellklarert. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

Julen nærmer seg raskt, og nettstedet MSN har minnet oss om flere av juletradisjonene som mange nordmenn har glede av å føle opp hver jul: Ikke nødvendigvis alle, men de fleste nordmenn plukker ut et knippe viktige juletradisjoner. Her er MSNs liste som du kan plukke ifra:

Gløgg
Dette er en krydret varm vin som inneholder ingredienser som kardemomme, kanel og nellik, rødvin, brandy eller akevitt. Det er søtt og veldig populært. Hvorfor ikke prøve denne?

Santa Lucia
Fra og med 13. desember markerer dagen begynnelsen av julesesongen i Skandinavia. Festivalen starter med en jente som bærer en krans av stearinlys og en hvit kjole og som leder en prosesjon av unge jenter og gutter med stearinlys som synger tradisjonelle sanger.

Lusseboller
Dette er krydret søte boller syrnet med gjær og tilsatt safran for fargen og kanel for smaken. De er bakt i forskjellige former, men den vanligste er den omvendte S-formen.

Besøk på kirkegården
Folk tenner lys for de avdøde og belyser hele kirkegården. Seremonien fungerer som en refleksjon før den vanlige julefesten.

Nisser
Som med alvene er disse en del av den nordiske folketradisjonen og beskytter gård og hjem. I disse moderne tider er nissene mest kjent for å besøke hjemmene bærende på gaver.

Mandel i grøten
Risgrøt er tilsatt sukker og kanel for smakens skyld og er en tradisjonell matrett i Skandinavia i julen. Risgrøten er særlig populær på grunn av en skikk hvor man gjemmer en mandel i grøten. Den som finner mandelen får en gave, eller antas å få et heldig år framover.

Julebukk
Dette nordiske symbolet er laget av strå, med mindre utgaver hengende på juletreet. I byene kan man finne en større utgave plassert rundt om på torg og gater.

Lille Julaften
Dagen før dagen, den 23. desember, pynter hele familien juletreet og baker pepperkakehus. Denne dagen blir kalt lille julaften.

Gangen rundt juletreet
Juletreet er et symbol på kraft for å holde onde ånder på avstand. Før man åpner presangene går familien rundt juletreet mens de holder hverandre i hendene og synger norske julesanger.

Julekonserter
I Norge blir det arrangert et stort utvalg av julekonserter hvor det synges julesanger. Man kan også oppleve fantastiske kor som synger julen inn i en av de mange kirkene rundt om i landet, skriver MSN.

Pepperkaker
Hva er jul i Skandinavia uten pepperkaker? Sverige har man til og med en tradisjon hvor festdeltakerne tenker på et ønske mens de knuser en pepperkake med den ene hånden. Ønsket blir oppfylt dersom pepperkaken brytes i tre biter.