Del saken

Det er ikke ofte jeg lager helstekt and. Faktisk har jeg gjort det bare to ganger i mitt liv.

Men begge gangene har det blitt svært vellykket. Første gang hadde jeg klassisk tilbehør, rødkål og rødvinssaus. Denne gangen prøvde jeg en annen variant. Uansett hva slags tilbehør du velger, så er det stekingen som betyr mest. Dette tar litt tid, men det er ikke mye arbeid. En glimrende søndagsmiddag!

Du trenger:

En hel and (jeg brukte Gårdsand fra Vestfold)
Appelsiner
Fennikel
Salt og pepper

Salat:

En fenikkel, skåret i skiver
En appelsin, uten skall og i båter
Sukkererter, en typisk pakke du får kjøpt i butikken, delt i to
En god sprut sitron
To-tre spiseskjeer god olivenolje
Salt og pepper

Saus:

Ferdig appelsinsaus fra Gårdsand, tilsatt en dl kraft fra første runde i ovnen og en sprut sitron

Fremgangsmåte:

Legg appelsiner i romtemperert vann i 1 time, ikke vask de først.

Anden bør også ligge i romtemperatur en times tid.
Vask anden godt på utsiden og innsiden under rennende kaldt vann. Tørk den godt og salt den godt på innsiden og utsiden.

Fyll så buken på anden med store appelsinterninger (med skall) og et par kvister rosmarin eller estragon.

Finn en ildfast form, dekk bunnen med skiver av appelsin og noen fedd hvitløk samt urter (rosmarin eller estragon).Sett anda inn i en forvarmet ovn på 110 grader varmluft (over og undervarme). NB: Du må binde opp anna før den går inn i ovnen, bruk hyssing som er skylt i vann.

Etter to timer tar du anda ut av ovnen og heller fettet som er smeltet i en beholder for senere bruk. Så fyller du på en liter vann under anda og setter den tilbake i ovnen.

Etter to timer til er anda ferdig stekt, nå mangler bare crispy skinn. Skru ovnen opp på 230 grader og overvarme, følg med hele tiden. Når skinnet er sprøtt kan du ta anda ut og sette på kjøkkenbenken for å hvile. Ikke dekk over kjøttet på noen som helst måte.

Saus

Noen ganger er juksing greit, og nevnte produsent har en grei base for appelsinsaus. Jeg bruker dog noe av andefettet for å gi en fyldigere smak, og balanserer med litt pepper, salt og noen dråpen sitron. På denne måten lages sausen på noen få minutter. Passer bra hvis det er noen spennende fotballkamper på TV.

Potetene får litt mer oppmerksomhet. Jeg koker fine poteter, for eksempel Amadinepoteter. Når de er ferdig deler jeg de i to på langs, og sprøsteker de i andefettet jeg tok vare på. Krydre godt med salt og pepper, det blir knall godt.

Salaten er enkel: Bland skivene av fennikel med appelsinbåter og sukkererter. Husk flaksalt og nykvernet pepper. Hell over olivenoljen og en god sprut sitronjuice. Lag salaten ca 15 minutter før servering, slik at smaken setter seg.

Servering:

Skjær opp anda ved å følge brystbenet. Prøv å få litt skinn på alle bitene. Legg anda på fat sammen med de sprøstekte potetene, så serverer du salat og saus ved siden av.

Vintips:

Til and passer mye rart, alt fra Champagne til kraftige rødviner. Med appelsinsaus som tilbehør vil jeg bevege meg i retning Rhone-dalen, en kraftig og fruktig Syrah med masse alkohol og god sødme vil passe perfekt. Men herregud, hva med en god øl, for eksempel en Indian Pale Ale?

God apetitt!