Kylling, grillet på ølboks. Deilig grillmat! Foto: EM
Del saken

Dette er en gammel klassiker som jeg først fant i en bok om grilling av Grillkongen Craig Whitson: «Ingen røyk uten ild».

Prinsippet er enkelt: Man tar en hel kylling, helst av god kvalitet, setter den på en halvfull ølboks som er fylt med diverse krydder. Så settes dette på grillen, og kyllingen blir sprøstekt utenfra og dampet innenfra. Resultatet blir alltid veldig bra!

Erfaring har fått meg til å bytte ut ølboksen med et stativ som ikke ramler så lett. Hvis du vil bruke ølboks anbefaler jeg at du har noe stødig den kan stå på, en liten brikke av noe som tåler varmen.

Du trenger:
1 hel rå kylling
3 fedd hvitløk
1 boks øl
1 løk
1 ss revet ingefær
Krydder til å gni inn kyllingen med

Man kan kjøpe ferdig rub i butikken, eller man kan lage sin egen:

6 ss salt
6 ss nykvernet svart pepper
6 ss paprika
6 ss brunt sukker
2 ss sennepspulver
2 ss løkpulver
1 ss chilipulver
1 ts Cayenne-pepper

Bland sammen, ha i lufttett beholder. Holder seg i månedsvis.

Fremgangsmåte:
Vask kyllingen godt, utvendig og innvendig. Tørk med kjøkkenpapir.
Gni kyllingen inn med krydderblandingen, både på innsiden og utsiden.
Drikk litt over halvparten av en boks øl, ha i finhakket hvitløk, løk og ingefær. Ølen kan byttes ut med hvitvin hvis du har en skvett stående.

 

Tre kyllingen på boksen, sett den på grillen med lokket på, hold temperaturen på ca. 180-200 grader. Stekes under lokk Vri litt på kyllingen ca. hvert kvarter slik at den blir jevnt stekt.

Litt avhengig av størrelse og temperatur tar det ca 60-80 minutter før kyllingen er ferdig. Men sjekk allerede etter 45 minutter! Kyllingen er ferdig når bena er lett bevegelige. Stikk en kniv inn i den tykkeste delen av låret, saften som kommer ut skal være klar.

La kyllingen hvile mens du lager en god salat. Bruk sprø grønnsaker som reddiker i skiver, sukkererter etc. i tillegg til salat, tomat, agurk og det du liker. Lag en sennepsvinaigrette:

1 ts Dijon-sennep
1 ss hvitvinseddikk
Extra Virgin olivenolje.

Bland sennep og vinaigrette i en kopp. Tilsett olje, kun noen dråper om gangen i starten, mer etterhvert. Rør som besatt med en teskje. Når dressingen har konsistens som minner om majones er den ferdig.

Servering:
Del opp kyllingen i bryst og lår. Hell vinaigretten over salaten, bland godt. Husk flaksalt og godt med nykvernet pepper på salaten!
Server kyllingen med salaten, enkelt og greit. Hvis det blir rester lager du kyllingsalat til lunsj dagen etter.

Vintips:
Jeg drikker kald pils til dette. Må du ha vin foreslår jeg en rød burgunder eller  en Valpolicella Classico. Er det en skikkelig varm sommerdag kan du prøve en god rosévin fra Provence.

God appetitt!