Illustrasjonsfoto: JIl Yngland / NTB
Del saken

Politiet i Trøndelag opplever at flere flere ungdommer må pumpes etter alkoholforgiftning, og flere lovbrudd gjøres i heimebrentrus.

Drikking av hjemmebrent blant ungdom har økt siden i sommer. Trøndelagspolitiet tror det er på grunn av smittetiltakene.

– Nå er det stengt på grensa og vanskelig å få inn både sprit og øl, som er mye billigere i Sverige. Da er heimebrenten både lett å lage og lett og selge i et sånt marked, sier politistasjonssjef i Steinkjer, Snorre Haugdahl til NRK.

Les også: Studie: 5 typer problem-drikkere

Haugdahl mener at dette må stoppes, han vil ikke tilbake til heimebrentkulturen de hadde i Trøndelag på 90-tallet. Han forteller at det er flere straffesaker hvor ungdom har drukket for mye.

– I stadig flere rusrelaterte voldssaker, sedelighetssaker og ordensforstyrrelser er heimebrenten oppgitt som kilde til rusen, sier Han.

Les også: 6 tegn på at du er i ferd med å utvikle et alkoholproblem

Gisle Aarlott jobber med rus- og kriminalitets-forebygging i Steinkjer. Han mener også at virustiltakene har påvirket rusmisbruket.

– Jeg er overbevist om at isolasjon har ført til mer konsum. Det er også vanskeligere tilgang på mildere narkotiske rusmidler nå, mens hjemmebrent er lett tilgjengelig, sier han.