J.K. Rowling, forfatteren bak Harry Potter-bøkene, er i trøbbel med transaktivister etter å ha skrevet noe som kan tolkes som at kun kvinner kan menstruere. Foto: REUTERS /Carlo Allegri
Del saken

Den britiske forfatteren J.K. Rowling kalles transfobisk etter noen angivelig krenkende tweets.

Rowling er best kjent for sine bøker om Harry Potter, som ble en suksess over hele verden, og dessuten ble filmatisert i en serie filmer.

Nå er hun i trøbbel med LGBT-miljøer fordi hun kommenterte en artikkel som omhandlet menstruasjon, skriver New York Times. I artikkelen, som omhandlet plager og problemer knyttet til menstruasjon, fant Rowling følgende avsnitt verdt å kommentere:

«Vi kan anslå at 1,8 milliarder jenter, kvinner og ikke-binære personer menstruerer (…) Menstruell helse og hygiene for jenter, kvinner og alle mennesker som menstruerer».

På Twitter skrev Rowling:

«Mennesker som menstruerer. Jeg er sikker på at det pleide å ha et ord for dette. Kan noen hjelpe meg.

Så kommer hun med noen forslag som ligner på det engelske begrepet woman (kvinne):

«Wumben? Wimpund? Woomud?»

Flere kommenterte umiddelbart at Rowling var ekskluderende, og at hun ikke anerkjente at også transkjønnede personer kan menstruere.

Glaad er en LGBTQ-aktivistisk organisasjon. De fordømmer Rowling og anbefaler folk å heller lese Percy Jackson-bøker denne sommeren, fordi «Rick Riordan er ikke transfobisk».

Men Rowling kjørte på i en serie av svar på Twitter rundt konseptet biologisk kjønn, og skrev blant annet:

Hvis kjønn ikke er reelt, finnes heller ikke likekjønnet attraksjon. Hvis kjønn ikke er reelt, er den opplevde virkeligheten for kvinner globalt utvisket.

Rowling skriver også at idéen at kvinner som henne, som har sterk empati med transpersoner, hater transer er nonsens.

Les også: J.K. Rowling dropper lisensavgift på videolesning av Harry Potter under pandemien

Ikke første gangen

Også i desember havnet Rowling i trøbbel med LGBT-miljøet, da hun forsvarte en britisk forsker som mistet jobben etter at hun sa at det er umulig å forandre sitt biologiske kjønn (noe som er 100 prosent vitenskapelig korrekt).

Rowling har tidligere vært på den andre siden av Twitter-stormen. Som da hun angrep den australske karikaturtegneren Mark Knight for å ha brukt «rasistisk og sexistisk symbolikk» i en tegning av tennisstjernen Serena Williams.

– Godt gjort å redusere en av vår tids største sportskvinner ved å bruke rasistisk og sexistisk symbolikk og omgjøre den nest største idrettskvinnen til en ansiktsløs rekvisitt, skrev Rowling den gangen på Twitter.