Meghan og Harry besøker sjelden britiske barneskoler. Men her tar de seg tid til en prat med barna til styrtrike Disney-sjefer. Niklas Halle'n/Pool via REUTERS
Del saken

Nylig avslørte prins Harry at Meghan og han planlegger kun to barn, «av hensyn til planeten».

Det er selvsagt ikke mangel på de som hyller det kongelige paret for å ta standpunkt i klimakampen. Men de blir også kritisert.

– Dette er pretensiøs politikk på sitt aller verste, skriver Joanna Rossiter i The Spectator. Hun nekter å tro at Harry ofrer drømmen om tre eller fire barn, men at de rett og slett ønsker to barn, noe som ikke er spesielt uvanlig. Så tilpasser de sin klimaaksjon etter sine egne ønsker.

For hvis de virkelig mente at det å få barn var en trussel mot klimaet, hvorfor ikke stoppe med ett barn? Hvorfor få barn i det hele tatt? Er dette samme Meghan Markle som fløy reiste helt til New York i privatfly for å ha såkalt baby shower?

Rossiter konkluderer: Enten bevisst eller ubevisst har Harry funnet en måte hvor han fremstår som «god» uten at han må fravike sine egne personlige valg.

Den nye moral

Meghan slipper heller ikke unna. Som redaktør i motemagasinet Vogue har Meghan valgt en forside som oser av identitetspolitikk og «mangfold». Rossiter skriver:

– (Meghan Markles) siste Vogue-forside er et perfekt eksempel på den nye moral. Budskapet bak valget av modeller var tydelig: Du er moralsk basert på hva du er – kvinne, transkjønnet, farget eller fregnet.

Er det virkelig slik paret vil tilnærme seg sin rojale rolle: I stedet for å oppnå folkets respekt gjennom sin tjeneste for nasjonen, vil de bli tilkjempe seg en stemme i dagens politisk korrekte og postmoderne ideer?

Som sist uke, når Harry kalte det «en skitten vane» å kjøpe frukt pakket inn i plast og anbefalte alle å handle på Waitrose. Veldig progressivt, skriver Rossiter.

Men alle bor ikke i nærheten av et Waitrose supermarked. Dessuten er det et snev av snobberi her: Waitrose, som er leverandør til det kongelige hoff, oppfattes som både finere og dyrere enn arbeiderklassens favoritt, Tesco. Dessuten er det neppe noen som tror at Harry handler dagligvarer selv. Svært få har faktisk tjenere, kokker og andre som sørger for de klimavennlige innkjøpene for seg.

Privatfly for klimaet

Dessuten: Hvis det er en skitten vane å kjøpe frukt pakket inn i plast, hva skal man si om de som flyr verden rundt i privatfly? Å fly privatfly for klimaet har nesten blitt et konsept for elitene, som når prins Harry og en rekke kjendiser flyr 114 privatfly til Sicilia for å delta i en Google Camp om temaet klimaendringer. Vi kjenner det igjen fra våre egne semi-kongelige helter, Petter og Gunhild Stordalen.

Rossiter anbefaler at det kongelige paret reduserer fokuset på feminisme og klimaendringer, og heller fokuserer på det som faktisk er jobben de er tildelt: Å bygge opp under britisk stolthet og promotere Storbritannia utenlands.

Kan de ikke  lære av dronning Elizabeth, og besøke skoler og sykehus? Kanskje Harry har tid til noe slikt etter at han har spist opp sine plastfrie gulrøtter?