Har du orden på din økonomi? Vær forsiktig med å bli kjæreste med en gjeldsslave. Illustrasjonsbilde, Pixabay
Del saken

Tegn på dårlig økonomisk håndtering er noe du skal ta alvorlig. Likevel bør man ta i betraktning om det er vedkommende som selv har satt seg i gjeld, eller om det er uforskyldt.

Dette sier Kari Erøy som er par- og familierådgiver hos Samtalen AS, til KK.

– Skyldes det at vedkommende har levd på lånte midler, hatt et høyt forbruk og tatt dårlige valg mot bedre vitende, så skal man ikke være blåøyd, sier hun og legger til:

– Mange tar for lett på følgene som kan komme av ulikheter i hvordan man håndterer økonomien, og det er dessverre flere som har blitt rammet selv av at partneren har vært økonomisk uforsiktig.

– Det er jo surt hvis man selv havner i økonomisk uføre fordi man har vært forelsket og blind og utsatt å ta tak i temaet.

Elin Reitan var inntil nylig forbrukerøkonom i Nordea. Hun er enig:

– Jeg tenker at det er lurt å reflektere over hva slags liv du kan ha i vente om du inngår et forhold med en dårlig betaler eller gjeldsslave (…) Leier dere bolig sammen, for eksempel, må du være klar over at den personen du bor med kan få problemer med å betale sin del av husleien i tide, eller andre felles utgifter. Dette blir du skadelidende av, forteller hun.

Enda mer risikabelt er det å eie bolig sammen.

Ta det opp tidlig

– Mange føler at økonomipraten dreper romantikken og unngår det derfor for enhver pris. Da er det et paradoks at uenigheter om økonomi er en av hovedårsakene til samlivsbrudd, sier Reitan.

Hvis du allikevel velger å innlede et forhold til en dårlig betaler, har Reitan noen gode råd:

  • Hjelp partneren din med å skaffe seg oversikt over gjelden sin, og til å utforme en nedbetalingsplan.
  • Vis støtte, men sett også krav til partneren
  • Snakk ofte om økonomi slik at det blir et mindre tabubelagt tema.

Det er også viktig å sikre sin egen økonomi, ved å ha seperate kontoer og ikke skrive under på gjeldsbrev etc. Dessuten bør man unngå å låne penger til partneren.

Elin Reitan vet hva hun snakker om, siden hun selv måtte jobbe seg ut av en gjeldskrise etter et samlivsbrudd.