Foto: Pixabay/aliceabc0
Del saken

Med tiden går et forhold inn i rutiner, og en opplever sjelden de gode stundene. Men de kan gjenskapes.

Det sier Bjørk Matheasdatter, hun er relasjonspedagog og parterapeut samt spaltist i Dagbladet. Hun skriver at nøkkelen er å finne det som gjorde forholdet godt i fortiden, for deretter å gjenskape det i fremtiden.

– Kanskje kan nettopp dette være veien til glød og gnist. En ny vår for dere, skriver hun i Dagbladet.

Les også: I to av tre samlivsbrudd er det kvinnen som går

Matheasdatter får en bildemeld­ing. Det er et smilende par med motorsykkelhjelmer: «Endelig vår igjen!», skriver de. «Så godt å se! Ønsker dere mange fine turer sammen», svarer hun.

Parete strevde, de savnet glød og glede i forholdet. Som terapeut tok Matheasdatter samlivets puslespill. Da fant hun en brikke, de hadde moped da traff hverandre. Men så fikk de barn og bil, så ble ungene store, og mopedene var bare å finne i foto­albumet.

– I jakten på hva som kunne vekke gnisten i forholdet igjen, ba jeg dem kikke på hva mopedkjøringen hadde betydd for dem som par. Hvordan hadde de kjent seg når de kjørte rundt?

– Når de kom inn på det så jeg hvordan ansiktene lyste opp, hvordan hendene grep fatt i hverandre og kroppene fikk nytt liv. De så forelsket, frie og glade ut. Jeg spurte: «Har dere tenkt på å prøve igjen?»

Les også: Xstra utforsker: Forelskelse har samme effekt som kokain

Det kjøpte seg motorsykler. Nå sender de terapeuten mange bilder, og hun kan glede seg over at de har det fint sammen, igjen.

Bjørk Matheasdatter forteller også om sitt forhold, hun og mannen gikk alltid på kino. Så leide de hverandre hjem, og kysset litt underveis. Med årene så ble det heller hjemmekino. Det ble ikke det samme. Men så prøvde de en nostalgisk innredet kino med vinbar og gode seter. For dem ble det et perfekt sted for en kino-date.

– Kino er vår motorsykkel. Hva er deres? Hva gjorde dere i starten av forholdet? Hvor var dere? Hva hørte dere på? Kan noe av dette vekke gode følelser nå?, spør Bjørk Matheasdatter.