Norske egg holder seg godt, selv utenfor kjøleskapet. Pixabay
Del saken

Kjøpte du for mange egg til påsken? Har du fulle kjøleskap og problemer med å få plass til eggene? Det er ingen grunn til bekymring.

For egg tåler å stå på kjøkkenbenken, gjerne i et par uker.

– Det er veldig dumt å hamstre mat, men helt håpløst å kaste egg, sier Anne Marie Schrøder fra Matvett til NRK.

Norske egg inneholder nemlig ikke salmonella:

– De kommer med 28 dagers holdbarhet, som er regelen i Europa. Men de klarer seg månedsvis i kjøleskapet og ukevis på benken, sier Schrøder.

På nettsiden til Matvett kan vi lese:

«Egg er så holdbare at det er minimal risiko for at de blir dårlige før du rekker å spise dem. Dersom mikroorganismer slipper gjennom skadet skall og hinne, vil de bryte ned svovelet i eggehviten og produsere det som lukter råttent egg. Den eneste måten å sjekke om egg er dårlig på, er å kakke det i to og lukte. Er det dårlig, vil nesa di helt sikkert ikke være i tvil.»

– Jeg blir veldig lei meg hvis folk kaster egg. I dette tilfellet kan de fint stå på benken til etter påske. Knekk det i to og lukt. Jeg tror ingen kan ta feil av lukten av et råttent egg, ler Schrøder.

Man skal allikevel holde eggene unna sollys og komfyrvarme.

Bruk restene

– Det er nok mange som baker nå som vi er mer hjemme. Men ikke kast eggeplommene om oppskriften bare inneholder eggehvitene, eller omvendt. Begge deler kan fryses, understreker Schrøder.

Har du eggeplommer til overs? Lag pasta! Pixabay

En annen mulighet er å lage noe av eggets andre halvdel:

Pink Lady

Ha 6 cl gin, 1 cl eggehvite og 0,4 cl grenadinsirup i en shaker uten is, rist godt. Tilsett masse isbiter, rist godt en gang til. Sil over i avkjølte cocktailglass, pynt med en limebåt. Skål!

Pink Lady. Promobilde Porto Cruz