Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay
Del saken

Såkalt tennisalbue refererer til smerter på oversiden av underarmen og ytre del av albuen, i muskler og muskelsenen som strekker ut fingre og håndledd.

– Det skyldes ofte overbelastning i muskel-/seneapparatet som kommer som et resultat av for mye bruk i forhold til kapasiteten muskelen har. Det kan komme akutt, eller gradvis over lengre tid, forteller Stian Walle Larsen, som er fysioterapeut hos Myrens Fysikalske til klikk.no.

Les også: Er du utbrent?

Utsatthet

Han forteller også at de som er mest utsatt er de som jobber mye på PC, og som ellers ikke er fysisk aktive, samt svært aktive mennesker som trener mye, på en måte som i stor grad involverer grep og underarm. Også de som er nybegynnere på trening, og som gjør for mye for fort, er spesielt utsatt.

Tennisalbue påvirker cirka 1 til 3 prosent av befolkningen hvert år, og det rammer like mange kvinner som menn. For å bedre tilstanden er det viktig med rask diagnostisering og god informasjon. Derfor er det lurt å oppsøke lege så fort som mulig. Det er vesentlig sannsynlighet for at senebetennelse kan være en forløper for tennisalbue.

Går over

Cirka 80 prosent av de som får tennisalbue vil bli kvitt symptomene i løpet av et halvt år. Får du riktig behandling kan det gå enda raskere. 

– Ny forskning viser at trening og konservativ behandling bør forsøkes i minst ett år før kirurgi vurderes. Det er estimert at rundt 3 til 11 prosent kan ende opp med operasjon etter ett års behandling, sier kiropraktor Christine Grevle Iveland ved Ullevål Kiropraktorklinikk.