2014-modell Ferrari F12 Berlinetta. Foto: Ferrari release
Del saken

Terje Fykse fra Øystese i Hardanger hadde i grunnen bare ett krav til sin første bil: At den var en Ferrari.

– Hvis jeg først skulle kjøpe meg bil, så skulle det være en Ferrari, sier elektrikeren til Stavanger Aftenblad.

Nå kjører han en Ferrari F12, som er et monster av en bil. Da modellen ble lansert for åtte år siden, var den Ferraris raskeste landeveisbil noensinne.

En V12-motor på  6,3 liter yter hele 740 hestekrefter.  0–100 km/t går unna på 3,1 sekunder, og toppfarten er på 340 km/t. Top Gears Jeremy Clarkson mente at bilen rett og slett var skremmende.

– Den har 24 tennplugger, flirer Fykse.

Kranglet med kona i banken

Fykse var egentlig mest interessert i motorsykler, men forelsket seg i den klassiske guttedrømmen Ferrari Testarossa. I 2004 fant han en fint brukt Testarossa. Han hadde med kona i banken.

Der skjønte kona at ektemannen hadde planer om å bruke masse penger på en rød bil.

– Hun var rasende galen. Vi satt og kranglet rett foran banksjefen, som bare ristet på hodet. Hun fikk valget om å forlate meg eller å finne seg i det. Jeg skulle ha en Ferrari, sier han.

Det hører med til historien at de ble venner igjen, og 12 år senere solgte Fykse bilen, med gevinst!

Ferrari Testarossa. Foto: Frank and Myra Fan/ Wikipedia

Fykse kjøpte seg i 2007 en Ferrari 599 GTB som etter en uke ble vrak etter et uheldig møte med en Toyota. Men Fykse tjente en halv million, siden han kunne dokumentere at en tilsvarende bil ville koste 1,8 millioner. Han hadde kjøpt bilen for 1,3 millioner!

Ferrari 599 GTB. Foto: Sovxx/ Wikipedia

Så ble det altså en 2014-modell Ferrari F12 Berlinetta. Noe av det flotteste Ferrari hadde laget. Bilen kostet 3 millioner.

– Det er en jevvla rå bil, så du må være forsiktig. Det går noe fryktelig: 0–200 km/t på 8,5 sekunder. Toppfarten på 340 km/t bryr jeg meg ikke om, det er skyvet som er moro.

– Klarer du å håndtere alle disse kreftene?

– Tja, jeg har jo ikke prøvd så mye, da. Litt sladding har det blitt. Bør kanskje få meg en tur på bane for å prøve ut bilen, sier hardingen.

Det beste er at bilen nesten må kalles «klimavennlig», den bruker ikke mer enn 2,15 liter bensin på mila. Så spørs det om Ferrari er riktig bil for kronglete vestlandsveier. Men ifølge Fykse går det greit, så lenge man er lokalkjent.

Nedenfor kan du se Top Gears Jeremy Clarkson teste Ferrari F12 Berlinetta: