Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken

Mange tror at vi betaler halv skatt i desember. Men dette er ikke tilfelle.

Vår skatt beregnes ut fra årsinntekten, gjennom året betaler vi forskuddsskatt som fordeles på de ulike månedene. Og mange arbeidstagere får altså kun halvt skattetrekk i desember, og ingen skatt i juli (feriepenger). Enkelte arbeidsgivere opererer med halv skatt i november i stedet for desember.

Dette betyr at vi trekkes litt mer i skatt de andre månedene i året. Ordningen er tenkt å sørge for at folk har litt romsligere likviditet i perioden før jul og under sommerferien, hvor de fleste bruker mye mer penger enn ellers i året.

Unngå baksmell

Hvis du er redd for at du har betalt for lite skatt gjennom året, kan det være lurt å be om fullt skattetrekk i desember, skriver Din Side. På den måten kan du unngå eller redusere restskatt når skattemeldingen kommer til våren.

Vær obs ved jobbytte

Hvis du bytter jobb sent på året kan du risikere å få halvt skattetrekk i november (gammel jobb) og i desember (ny jobb). Dette kan medføre restskatt.

Midlertidig jobb i Norge

Er man utenlandsk arbeidstaker som jobber i Norge midlertidig og betaler skatt kun deler av året, bør man betale vanlig skatt før jul. Dette skyldes at man har færre måneder å fordele det reduserte skattetrekket på.

Uansett hva du gjør vil totalbeløpet du betaler i skatt ikke bli påvirket, kun likviditeten (tilgangen til penger). For folk som har stålkontroll på økonomien kan det være like greit å ta alle reduksjoner du kan få her og nå, og plassere pengene på en fornuftig måte mens du venter på restskatten du vet kommer.

Hvis du har utestående kredittkortgjeld er det bedre å bruke redusert skattetrekk til å betale ned kredittkortet for å slippe unna de skyhøye rentene. Et annet godt alternativ er å sette pengene i aksjefond eller lignende. Dette forutsetter selvsagt at du ikke har kredittkortgjeld.