Fotomontasje: AP/Chris Pizzello/Chris Morris/Pymca/REX
Del saken

Forskere kan ha avdekket et nytt personlighetstrekk, eller kan det være en arvtaker for gamledagers religiøse opplevelser?

Hagioptasi knyttes til skjønnhet, sterke følelser og spesielle opplevelser. Slik som om en opplever noe overjordisk og magisk om en kikker opp på stjernene, eller møter en kjendis eller lytter til musikk en elsker. Det hevder psykologer fra Penn State University i USA.

Hagioptasi er gresk og betyr «hellig syn», det defineres som opplevelse av steder, hendelser og mennesker som overjordisk spesielle. En kjenner en sterk ærbødighet og lengsel etter å komme nærmere disse. Man får en mytisk opplevelse.

Les også: Dette er engstelig personlighets­forstyrrelse

– En som opplever hagioptasisk unikhet, har er en følelse av at «jeg er annerledes, spesiell, bestemt for noe ekstraordinært, men akkurat hva, kan jeg ikke sette fingeren på», sier John A. Johnson, professor i psykologi ved Penn State, til VG, og legger til:

– Noen har sagt at dette bare er en versjon av narsissisme, men det er ikke den typen unikhet vi snakker om. En narsissist føler seg berettiget og krever stadig at andre erkjenner hvor fantastisk han eller hun er. En som opplever hagioptasi opplever glimt av en unikhet som kommer og går.

Det skal ha utviklet seg gjennom evolusjonen og veiledet våre forfedre til ting, steder og mennesker som var viktige for overlevelse og forplantning. Han tror at det kan være en av grunnene til at sex er så verdiladet og oppleves så spesielt.

Les også: Hva er en følelse, egentlig?

– Tidlig i livet bruker vi mye energi på å tiltrekke oss en partner og oppnå status. Dette er aktiviteter som kan forbedres av hagioptasi.

I dag er det ikke bare i undring over naturopplevelser, men også i hvordan kjente og innflytelsesrike personer får så mange følgere som forguder dem. De kan forklare hvordan visse karismatiske mennesker er i stand til å bygge personkulter omkring dem selv.

Johnson mener derimot at hagioptasi er noe mer enn bare en religiøs ekstase.

– Hagioptasi er mer subtilt, og det behøver ikke nødvendigvis bli tolket som en religiøs opplevelse, men snarere bare som noe ekstraordinært spesielt – noe som knapt kan beskrives med ord, noe som er utenfor vår forståelse, og forbigående. Dette kan oppleves også i helt vanlige, hverdagslige hendelser.

Har du problemer med å tolke ansiktsuttrykk?