Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix via AP
Del saken

«Den lille havfrue» i København er en av Danmarks største turistattraksjoner, men statuen har gjennom årene blitt utsatt for en rekke tilfeller av hærverk.

For noen dager siden ble det malt «Free Hong Kong» og noen kinesiske tegn på den berømte statuen. Det aller verste Havfruen har gjennomgått er ved to tilfeller der noen har skåret hode av hennes og tatt det med seg. Den første gangen ble hverken hodet eller gjerningsmennene funnet. Den andre gangen kom hodet til rette, der ble noen siktet, men saken ble etterhvert henlagt.

I begge tilfellene dukket det opp personer fra kulturbransjen og hevdet at de satt på viktig informasjon, men at de ikke kunne si noe mer. En annen gang ble hun veltet ned fra steinen, sannsynligvis hadde vandalene tatt i bruk sprengstoff.

Les også: Hongkong-slagord malt på «Den Lille Havfrue»

Den Lille Havfrue i København har i løpet av natten blitt malt rød. Foto: Ida Marie Odgaard / NTB scanpix

Mediaoppmerksomhet

Med årene har vandaler sett på det å utøve hærverk på «Den lille havfruen» som en metode for å oppnå oppmerksomhet. Miljøvernere malte henne rød for å markere sin motstand mot småhvalfiske på Færøyene. Noen andre tok på henne niqab med et bånd rundt der det sto skrevet «Tyrkia i EU».

 

«Den Lille Havfrue» er en bronseskulptur utformet av billedhugger Edvard Eriksen, og den ble avduket i 1913. Statuen er 1,24 meter høy og står på en stor stein i strandkanten. Den ble donert til byen av ølbrygger Carl Jacobsen, mannen bak det verdensberømte ølmerket Carlsberg.

Kunstneren brukte sin kone som modell og illustrerte H.C. Andersens eventyr «Den lille havfrue». Hun svømmer opp til overflaten, der ser hun en prins som seiler forbi og blir forelsket i han. Så ender prinsen i et skipbrudd og havfruen redder han. Hun gir fra seg sin sangstemme for å bytte finnene om til bein. Men prinsen velger en annen, havfruen får beskjed om at det eneste som kan redde henne er å ta livet av prinsen, men da velger hun heller selv å gå i døden. Hun stuper ned i bølgene og blir forvandlet til havskum.

Om ikke hærverket er nok for å gi «Den lille havfrue» oppmerksomhet – skulptørens arvinger har etablert et eget firma for å ivareta opphavsrettighetene. Det er forbudt å bruke bilder der «Den lille havfrue» er hovedmotiv. Om noe gjør det, så får de et erstatningskrav. En redaktør som fikk et slik krav, uttrykte følgende:

– Det er absurd, at nogle dovne arvinger skal score kassen på en lille statue, der sidder ude i havet.

Men nå er det bare ti år igjen for etterkommerene, en opphavsrett utløper 70 år etter en kunstners bortgang.