Slash. Legendarisk gitarist i Guns N`Roses. Her fra en konsert i 2015. Foto: Brandon Marshall/REX
Del saken

Det finnes mange rockelegender. Med fantastisk vokal, solide låter og eminente musikere har Guns N`Roses fortjent sin plass i Rock & Roll Hall Of Fame.

Alle klisjeene er der. Det var mye groupies og hard bruk av ulike rusmidler. Slash måtte etter sigende bæres inn på scenen før konserter, og besvimte ofte etterpå. Men han ga alltid alt under konsertene.

Guns N`Roses er et barn av 80-tallet. Etter min smak nådde de sin kunstneriske topp med debutalbumet Appetite for Destruction i 1987. Dette er dog preget av at dette var i min ungdomstid, og er 100 % subjektivt. Men låtene snakker for seg selv, la meg bare nevne tre: «Paradise City», «Sweet Child o’ Mine» og «Welcome to the Jungle»

G N` R Lies

Etter utgivelsen av sitt andre album i 1988 ble bandet anklaget for rasisme og homofobi. Bakgrunnen var bl.a. tekstlinjene «Police and niggers, that’s right. Get out of my way!» og «Immigrants and faggots, they make no sense to me».

Bandet avviste anklagene, og argumenterte logisk nok med at Slash var halvt afrikansk, og Rose hadde Elton John og Freddie Mercury som forbilder.

Use Your Illusion I og II

Den største kommersielle suksessen kom på 90-tallet, med de to platene Use Your Illusion I og II. Disse ble sluppet samtidig, 17. september 1991, og opplevde å innta både første og andreplass på Billboard. Fra I har blant annet cover av den gamle Bond-låta til The Wings, «Live and Let Die». Men også monsterhiten «November Rain», som er sett over 1 milliard ganger på Youtube. En annen coverlåt, «Knockin’ on Heaven’s Door», var en stor suksess fra søsteralbumet.

Men som sagt: Jeg ble frelst av de solide låtene, den fantastiske vokalen til Axl Rose, og den eminente gitarlyden til Slash, allerede i 1987. Første låt, på første studioalbum.

Her er Guns N`Roses med Welcome to the Jungle: (Klikk på link, ikke på bilde!)