Petter og Gundhild Stordalen. Illustrasjonsbilde. Foto: Bjørnar Øvrebø / Pilar Forlag / NTB scanpix
Del saken

Verdens helseorganisasjon (WHO) hadde egentlig planlagt å støtte en internasjonal lansering av EAT-Lancet. Nå har de trukket støtten, skriver Daily Mail.

Avgjørelsen kom etter kritikk fra flere hold: Det manglet vitenskapelig grunnlag for at hele verden skulle gå over på den kjøttfattige dietten. Dermed ser det ut til at Stordalens besøk i FN i februar ikke var særlig vellykket.

Lanseringen i Geneve i Sveits ble allikevel gjennomført i slutten av mars, ved hjelp av støtte fra den norske stat.

Kritisk italiener

Det er uklart akkurat hva som fikk WHO til å trekke støtten, men man antar at Italias FN-ambassadør har spilt en rolle. Gian Lorenzo Cornado skrev et brev til WHO som stilte spørsmål ved klokskapen i å støtte opp om EAT-Lancet.

Han mente at å gjennomføre de foreslåtte tiltakene ville ha mange negative konsekvenser. Millioner av jobber i jordbruket og matindustrien ville forsvinne, og eldgamle kjøkkentradisjoner kunne risikere utryddelse. Dessuten mente Cornado at dietten var «næringsmessig mangelfull og helsefarlig».

EAT arbeider for kraftig reduksjon av kjøttinntaket (de anbefaler 7 gram pr. dag av okse-eller lammekjøtt, og 7 gram svinekjøtt)) og en tilsvarende kraftig økning av mengden frukt, grønnsaker, belgfrukter og nøtter. Her er EATs egen presentasjon av hva vi bør spise:

Dr Aseem Malhotra, en britisk kardiolog, uttaler til MailOnline:
– Jeg vil gratulere WHO for å trekke støtten til dette uvitenskapelige, plantebaserte initiativet.

Kritikken avvises av forfatterne bak EAT-rapporten, som først ble publisert i magasinet The Lancet. De mener dietten er bygget på bakgrunn av den aller mest oppdaterte forskningen, og at de ikke argumenterer for sentralisert kontroll.

Galskap

Christopher Snowdon, som er leder av livsstilsøkonomi ved Institute of Economic Affairs avviser dietten som galskap, med britisk vidd som ikke lar seg oversette:
– They say «you are what you eat» and that must be true because this is nuts.

Snowdon fortsetter:
– De fleste mennesker vil kaste et blikk på disse diettkravene og le, men jeg ønsker rapporten velkommen siden det virkelig avslører agendaen til disse som driver kampanje for en «nanny-stat».

Gunhild Stordalen fikk kritikk for dobbeltmoral tidligere i år, for å be folk om å spise mindre kjøtt mens hun selv flyr 19 ganger mer enn gjennomsnittet, ofte i privatfly. Da hjelper det liksom ikke at du driver med yoga eller deler ut klemmer til trær når du ankommer en annen verdensdel.

Skjermbilde fra Instagram.