Gunhild Stordalen presenterer den nye EAT-rapporten hos Bama i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken

Gunhild Stordalen beskyldes for dobbeltmoral for å ha finansiert en studie for å få folk til å spise mindre kjøtt, mens hun selv reiser rundt i verden i luksus, med eget privatfly. Dette rapporterer britiske Daily Mail.

Gunhild Stordalen, som har finansiert en kampanje som handler om å redde verden ved å drastisk kutte forbruk av kjøtt, blir kraftig kritisert av mennesker som påpeker at hennes verdensomspennende reiser med privatfly bidrar til å øke utslippene fra flytransporten.

Den norske legen, som er gift med forretningsmann Petter Stordalen, finansierte en EAT-Lancet-rapport om kosthold, som ble presentert torsdag. I rapporten anbefales kjøttkvoter, for å minske klimagassutslippene fra kjøttindustrien. 

Den radikale planen innebærer at man ikke spiser mer enn syv gram svin, oksekjøtt eller lam per dag, eller en sekstendedel av en hamburger. 

Samtidig reiser Stordalen selv verden rundt i et privatfly verdt 20 millioner britiske pund. På instagram har den tidligere modellen lagt ut bilder fra sine turer til Costa Rica og Mexico blant annet. 

Christopher Snowdon ved Institute of Economic Affairs mener at detter er hykleri.

– Hykleriet her er oppsiktsvekkende. Dette er en kampanje som forteller vanlige folk at de bør spise mindre enn en halv skive bacon hver dag for miljøets skyld, mens donoren flyr rundt i verden  i privatfly og skaper et enormt fotavtrykk, sier Snowdon til the Mirror.

Han mener at klimaaktivister gjerne forteller andre hvordan de skal leve, uten å løfte en finger for klimaet selv. 

– Dette er et klassisk tilfelle av «gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør». Militante miljøaktivister kan ikke stå imot en sjanse til å fortelle folk hvordan de skal leve livene sine og å demonisere hverdagslige matvarer.