Gulasj. Alle foto: EM
Del saken

Gulasj er nasjonalretten i Ungarn, og siden jeg nettopp har besøkt Budapest tenkte jeg det passet å lage dette, siden det passer med noe varmende i det forferdelige vestlandsværet. 

Det er sterke meninger om slike oppskrifter, alle har sine kjepphester og noen vil sikkert bli sure. Men jeg lager den slik jeg liker den, og i hovedtrekk ligner den på de fleste variantene jeg har smakt i Ungarn.

Noen bruker grisefett der hvor jeg bruker olje og smør. Nesten alle bruker grønn paprika, som er noe av det verste jeg vet (jeg bruker derfor rød paprika). Oregano er også en omstridt ingrediens.

Gulasj er egentlig mer suppe en gryterett, og spises ofte som forrett. Min variant er litt fyldigere og mer «middag».

Min kjepphest er: I denne retten bør man helst bruke tørket, sterk paprika fra Ungarn, som smaker mer røkt og sterkt enn den du kjøper i norske butikker. Innvandrerbutikken er redningen hvis du ikke nylig har besøkt Ungarn.

Du trenger:
1 kg høyrygg, kuttet i kuber ca 1 cm
1 stor løk, finhakket
1 kinesisk hvitløk evt 2-3 fedd vanlig hvitløk, finhakket
2 ts kumminfrø, malt i morter
2 ss tørket paprika
4 tomater, delt i to og med stilkens rot fjernet (se bildet)
1 persillerot, skrelt og finhakket
1 stor rød paprika, kuttet i små biter ca. 0,5 cm
1 stor gulrot, kuttet i små biter
4-5 poteter uten skall, delt i biter
1 l kraft
Persille, finhakket
Salt og pepper
1 ss oregano

Fremgangsmåte:
Surr løken i godt i en jerngryte med olje og smør til den er blank og myk. Krydre høyryggen godt med salt og pepper, tilsett i gryta, krydre med paprika og rør godt om.
Når kjøttet har forandret farge tilsetter du oregano, kummin og hvitløk og lar det surre et minutt, rør om.

Legg i tomatene med snittflaten ned, ha i persillerot, tilsett kraft og vann til det dekker. Skru ned på minimum og sett på lokk.

Nå passer det å kutte resten av grønnsakene og potetene. Skyll potetene godt i vann når de er ferdig skrelt og kuttet, ha de i en bolle med vann. Sett til side. Nå har du tid til en joggetur eller en kald øl mens du venter.

Etter en times tid har du i paprika og gulrøtter. La det putre en time til på lav temperatur, med lokket på. Når kjøttet nesten er ferdig mørnet har du i potetene: Sil vekk vannet og salte potetene litt før du har de i gryta. Så er det bare å vente til kjøttet er skikkelig mørt og potetene er ferdig kokt. Ha evt. i mer vann underveis hvis nødvendig.

Underveis fjerner jeg skinnet på tomatene og moser de litt med en sleiv eller gaffel. Rør godt rundt og smak til med salt og pepper.
Helt tilslutt tilsetter jeg en stor kopp med finhakket persille. Helst flatpersille, men kruspersille fungerer også.

Servering:
Suppa/gryta helles i dype skåler. Noen liker en klatt rømme på, andre liker å toppe med finhakkede, små sylteagurker.

Personlig foretrekker jeg å spise gulasjen slik den er med godt brød og smør ved siden av.

Vintips:
En ypperlig anledning til å prøve en vin fra Ungarn. De lager gode rødviner rundt byen Eger 12-13 mil nordøst for Budapest. Prøv f.eks. Gróf Buttler Egri Bikavér 2015, som sist jeg sjekket fantes på Vinmonopolets bestillingsutvalg.
Forøvrig blir det aldri feil med en kald øl til gulasj.

God appetitt!