Grillet sjøkreps med salat og persillesmør. Eget foto
Del saken

Dette er en rett som er inspirert av den franske kokkelegenden Michel Guerard. En av hans signaturretter er hummer, som serveres lett røykt etter tilberedning i peisen, toppet med noe så enkelt som persillesmør.

Hummer à la Michel Guerard, bilde fra restaurantens hjemmeside.

En fantastisk smaksopplevelse fra en av verdens beste restauranter gjennom flere tiår. Jeg har forsøkt å gjenskape ideen bak retten, men bruker sjøkreps, kanskje den flotteste råvaren jeg vet om.

Jeg lager ikke dette hvis jeg ikke får tak i levende sjøkreps. Dette er selvsagt ikke billig, men noen ganger må det være lov å slå ut håret. Man trenger ikke enorme mengder, bruk det heller som en forrett når du har gjester.

Ungene syns det er spennende med levende mat!

Jeg griller sjøkrepsene på en brikettgrill, og tilsetter fuktige hickoryfliser for å få litt ekstra røyksmak. Det er selvsagt også mulig å lage retten på en gassgrill eller i en stekeovn. Men personlig sverger jeg til briketter.

Du trenger:

Levende sjøkreps, så mange du har råd til (vi kjøpte to store til hver)
200 gr smør
Olivenolle, ca 1/2 dl
Persille, ca. en kopp finhakket
Sitron, et par spiseskjeer
Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Start med å forvelle sjøkrepsene i en stor nok gryte. Kokende vann med litt salt, ha oppi et par sjøkreps av gangen, kok i maks 2 minutter, avkjøl i kaldt vann. Gjenta til alle sjøkrepsene er kokt.

Del sjøkrepsene i to på langs, fjern hodet og klørne. Hodet bruker jeg til å lage kraft, klørne griller jeg for seg selv. Pirk bort den svarte tarmen med en liten kniv. Legg sjøkrepsene på et fat, sett kjølig mens du gjør resten av forberedelsene.

Omtrent nå pleier jeg å fyre opp grillen og legge en neve hickoryfliser i vann i en liten bolle. Så lager jeg en enkel salat og persillesmøret:

Jeg lager alltid rikelig med persillesmør, da dette holder seg fint i kjøleskapet og er deilig tilbehør til all mulig grillmat. Bland alle ingrediensene i en blender, smak til med salt, pepper og sitron, ha det over i en egnet beholder med lokk. NB: Ikke sett det i kjøleskapet!

Når grillen er klar: dekk sjøkrepsene med et passe lag med persillesmør. Tøm vannet av hickoryflisene, rist de litt og legg de på det glødende kullet. Sett på lokk. Når det kommer røyk ut av grillen, legg på sjøkrepsene og sett på lokket igjen.

Litt avhengig av størrelse og hvor varm grillen er trenger de fire-fem minutter. Ikke ta av lokket de to første minuttene, etter dette kan du åpne lokket jevnlig for å sjekke om sjøkrepsene er ferdig, de skal være litt faste men ikke for harde! Når du har tatt av sjøkrepsene kan du legge på klørne slik at de godgjør seg mens dere spiser.

Servering:

Anrett sjøkreps på en tallerken med litt enkel salat ved siden av, og noen små hauger med persillesmør for å dyppe i. Ritt godt ristet brød eller baguett smaker godt til. Etterpå kan dere spise klørne som snacks, gjerne med det samme tilbehøret, men jeg pleier å nøye meg med å pirke ut kjøttet og dyppe det i smøret.

Tilslutt: Ikke kast skall, hoder etc. Disse kan du bruke til å lage en fantastisk kraft, mer om det siden.

Vin tips:

Min favorittvin til dette er en flott Pouilly-Fumé fra Loire-dalen, dette er fabelaktige viner men dessverre relativt dyre. Et rimeligere alternativ er en god Muscadet fra samme området, jeg prøvde Muscadet Sevre Et Maine Sur Lie, Grand Fief de la Cormeraie (2016) og var meget fornøyd med den. Selvsagt vil en god Chablis eller hvit burgunder uten for mye eikepreg også passe bra.

God appetitt!