Brad Pitt under premieren av filmen "Ad Astra" i Los Angeles, 18. september 2019. REUTERS/Mario Anzuoni
Del saken

I dag er den internasjonale mannsdagen. En dag der verdien av en mann bør feires og fremheves. Den siste tiden har det vært stort fokus på sinte hvite menn, incels, menn som topper kriminalstatistikken og menn som utfører overgrep mot kvinner i form av Metoo- saker.

Men menn har fått et ufortjent rykte i dagens samfunn. Faktisk så topper menn selvmordsstatistikken. Seks unge menn tar livet sitt i måneden, ifølge forskning.no. Mange av disse guttene sliter med skam, sårbarhet og vonde følelser de ikke klarer å dele med andre. Det er jo velkjent at store gutter ikke gråter og at jenter og kvinner er de som har rett på trøst i vanskelige tider. Mange av disse sliter med stort alkoholforbruk og rusmidler for å døyve følelsene av avmakt.

Den glemte gutten
Gutter topper også statistikken over skoletapere og helseproblemer etterfulgt av psykiske problemer. Men gutter og menn er så mye mer enn bare denne statistikken. De er også verdifulle, viktige og en viktig ledd i vår eksistens.

Den internasjonale mannsdagen ansees som viktig kampdag for menns rettigheter, og mange har sammenlignet mannsdagen med den internasjonale kvinnedagen. Dagen ble for første gang markert i 1988 da en rekke menn blant annet billedkunstneren Arne Bendik Sjur oppnevnte seg som fungerende mannskomiteen. Det tok mange år før dagen ble markert igjen i 2004 med ca. 100 menn i tog der arrangøren forum for menn som den gang ble ledet av Ole Texmo.

Xstra hyller våre menn
Vi i Xstra syns at det er trist med den svært synlige skeivfordelingen i likestillingen, både når det gjelder fokuset på de reelle problemene menn opplever, og den særdeles manglende empatien for mange menns lidelser.
Men tiden er moden for et nytt fokus og manifest. Det er helt ok å hylle menn og takke for den fantastiske innsatsen mange av dem gjør. Vi er mange som har lojale, hederlige, omsorgsfulle og sterke menn i livet vårt. Om det så er som partnere, fedre, sønner, brødre eller venner. I dag hylles mannen for alt det han er.

Kjære menn, vi elsker dere, verdsetter dere og ønsker dere det aller beste i livet.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

I anledning den internasjonale mannsdagen ønsker vi å sette fokus på betydningen av gutters mulighetsrom. Årets tema er «Men leading by example». Kjenner du noen gode mannlige rollemodeller som bidrar til økte mulighetsrom og mindre trange kjønnsnormer? Tag de gjerne og forklar på hvilke måte. Likestillingsutfordringer for menn har først og fremst grunnlag i de trange normene for kjønn som vi alle møter i samfunnet. For eksempel så er det flere menn enn kvinner som ikke stifter egen familie og får barn. Gutter og menn topper selvmordsstatistikken. Gutter får i gjennomsnitt lavere karakterer i skole- og utdanningssystemet sammenlignet med jenter, og frafall fra videregående opplæring er høyere blant gutter enn blant jenter. #internationalmensday2019 #mannsdagen #menleadingbyexample #likestilling #mulighetsrom #verdiskaping #normkritikk

Et innlegg delt av Senter for likestilling (@senterforlikestilling)