Illustrasjonsbilde. congerdesign
Del saken

Nordmenn bruker godt over en milliard kroner på julekalendere hvert år. Her følger noen tips som varierer fra gratis og oppover. Vi fant mange av tipsene i en gammel artikkel på NRK Livsstil.

Pepperkakekalender
Nesten gratis, men krever litt jobb. De fleste barn elsker pepperkaker, og kan gjerne delta i produksjonen. Bare husk at de får i seg litt normal mat også, en pepperkake til frokost er for lite for våre aktive små!

Minnekalender
Dette passer best for litt større barn og voksne. Bruk litt tid online, tenk på hva mottakeren er interessert i. Skriv ut noen interessante artikler om et sted dere har besøkt eller musikk dere liker. Finn en spennende oppskrift på noe dere spiste i barndommen eller ungdommen. Kun fantasien begrenser deg her!

Ordtak–kalender
Finn morsomme ordtak og sitater, kanskje noe interessant om den aktuelle dagen? Som at Pearl Harbour ble bombet 7. desember 1941? Eller at Edvard Munch ble født 12. desember 1863? Litt arbeid og en kreativ fantasi hjelper deg godt igang.

Derfor liker jeg deg–kalender
Kan kombineres med fine ord, koselige ting man liker å gjøre i jula etc. Jula er tid for å ta litt vare på hverandre, og vi klarer vel alle å finne noen komplimenter som passer for de vi deler hjem med?

Aktivitetskalender
Her kan man legge inn ting som man allerede har planlagt å gjøre i desember, men også koselige aktiviteter for hele familien: en tur i skogen, finne juletre, gå på kino, bake etc.

Fint med en tur i skogen når snøen har lagt seg! Pixabay. Foto: krzys

Bildekalender
Skriv ut 24 koselige bilder fra året som har gått som mottakeren kan lime inn i et album som følger med. Bilder fra ferier, bursdager og turer, skriv gjerne en kort tekst til hvert bilde.

Omvendt kalender
Rydd i gamle klær og leker som ikke brukes mer. Disse kan du gi bort til noen som virkelig trenger det. Involver barna. Gavene kan du gi til Fattighuset, Frelsesarméen eller andre institusjoner.

Bokstavkalender
Pakk inn en bokstav hver dag, som i løpet av uken kan settes sammen til et ord. Ordet kan være en gave eller en aktivitet som man tar barna med på i helgen.

Godterikalender
Dette er tross alt ganske billig, og det er jo jul bare en gang i året. Selv en enkle ferdigkjøpt sjokoladekalender er et billig og populært alternativ.

Rebuskalender
Gjem en liten gave eller en liten sum penger (fem kroner). Lag en rebus barna må løse. Hvis du velger penger som premie kan barne selv velge seg en ting å kjøpe for totalsummen.

Puslespillkalender
Kjøp et puslespill, pakk inn brikkene i 24 små pakker slik at dere pusler litt hver dag. Passer kanskje best å åpne en slik kalender etter skole/barnehage.

Pakkekalender
Dette er arbeidskrevende, men trenger ikke være dyrt. Passer ikke like bra for de som har mange barn! Men hvis man er litt bevisst når høsten setter inn så kan man lett gjøre unna innkjøpene i god tid før desember.

Litt av hvert–kalender
Det går selvsagt an å lage en kalender som kombinerer elementer fra alle disse tipsene. Det vil muligens være det aller beste?