Det er som regel mannen som ikke vil snakke om problemer. Illustrasjonsbilde, Pixabay.
Del saken

Det kan føre til problemer i relasjonen deres om en av dere er ønsker å snakke om problemer og den andre er konfliktsky, ifølge professor og psykolog, Frode Thuen.

– Det kan være vanskelig å få til å fungere bra hvis en er veldig pågående og den andre er unnvikende. Det er et dårlig utgangspunkt, sier han til VG+.

Det kan føre til at begge parter fort vil oppleve at ting blir vanskelig, særlig når det er konfliktfylt.

– De parene som ikke er så forskjellige i utgangspunktet, kan bli mer forskjellig fordi de spiller hverandre dårlige (…) man blir fanget i en ond spiral.

Ikke nødvendigvis et problem

VG har også snakket med ekteparet John og Julie Gottmann, kjærlighetsekspertene som nå er bokaktuelle med Når to blir tre og Ti prinsipper for effektiv parterapi.

Ifølge John er familiebakgrunn sentralt for hvorfor man unngår konflikter. De som har levd i en familie som har løst problemer med vold, blir ofte konfliktsky. Det samme gjelder de som er vokst opp i familier hvor problemer har blitt feid under teppet.

Mens de som er vant med høylydt krangling og diskusjon i trygg atmosfære frykter ikke konflikter.

Å ha en konfliktsky partner er ikke nødvendigvis et problem:

– Det kommer an på hvem partneren er. Hvis de også unngår konflikter, elsker de det, sier Julie og legger til:

– Men hvis de ikke er det, hvis de virkelig vil snakke om sine følelser og den andre personen «slår av», da blir det veldig frustrerende for den personen.

Det er typisk de ekteskapene som har en mismatch som ender i terapi.

Mannen som regel den unnvikende

Ifølge Thuen er det som regel mannen som er unnvikende. Han sier det er viktig å ta tak i problemet raskt:

– Det første er å anerkjenne at dere har et problem med samspillet som oppstår når dere prøver å løse problemer. Hvis dere anerkjenner at dere har et samspillsproblem så er det ikke alltid så mye som skal til før man snur, sier Thuen.

Han mener den konfliktsky må lære seg til å tolerere og romme de dårlige følelsene som kommer under en krangel.

– Å stenge av er en dårlig strategi, sier han.

I Japan har de forøvrig funnet en praktisk løsning på dette problemet. Der kan kvinner leie menn til å høre på syting og klaging, og prisen på 80 kroner i timen er ikke avskrekkende.