Tinder kan være et hjelpemiddel hvis du er singel. Foto: Shutterstock
Del saken

– Vær klar over at du kan finne både gull og gråstein, og personen du dater har også sin historie og sin bagasje å slite med. Tenk at du skal gi vedkommende noe, og ikke bare bruke personen for at han eller hun skal gi deg noe.

Slik lyder det viktigste rådet fra samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til personer som dater etter brudd. Hun har gitt flere andre råd formidlet av KK. Her er de:

1. Ta det rolig

Du sveiper til høyre på Tinder og matcher med en kjempepen person som viser interesse og ber deg ut på date. Det er fort å la seg rive med og tenke at dette er løsningen for å komme over eksen.

Samlivterapeutens beste råd er å ta det litt med ro:

– Mange som har blitt dumpet har et stort behov for å føle seg ettertraktet igjen. Når du skal date noen, er dere to stykker som skal skape noe sammen, og du kan ikke sitte for fast i det du nettopp har opplevd.

Når du nettopp har kommet ut av et forhold, kan det være vanskelig å tenke klart og rasjonelt. Det er lett å falle litt for fort for oppmerksomhet og fine ord, uten å være bevisst på hva du egentlig søker etter.

Å bruke tid er viktig. Det mener også Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

– Følelsene kan bli forsterket eller annerledes enn de ville vært om du var i en annerledes følelsesmessig situasjon. Når du er litt trist og lei deg, er det koselig å oppleve at noen ser deg. Da kan du falle for noen på litt feil grunnlag, så det er smart å bruke litt tid, sier han til KK.

2. Vær ærlig

En av grunnene til at man vil ut av et forhold, er at man vil finne noen som er annerledes enn den partneren man har. Det viktigste er å være ærlig om situasjonen og fortelle at du nylig har gjennomgått et brudd, mener ekspertene.

– Det er ikke uvanlig å ha en «rebound», og mange hopper på den første aktuelle kandidaten de finner for å ha noe å sysselsette seg med. Det er helt sikkert noen som treffer drømmekjæresten på den måten, men for andre kan det gi skyldfølelse og anger, sier Winther.

Dersom du tenker at det er helt greit at det kun er en kortvarig flørt, er det viktigste å være tydelig og ærlig overfor den du dater.

3. Lær av dine feil

De fleste som har opplevd et samlivsbrudd vet at det er lett å fokusere på hva eksen gjorde feil. «Han ga meg ikke nok oppmerksomhet, hun prioriterte meg ikke nok». Ekspertene råder heller til å vende blikket innover. Var du tydelig nok på hva du ønsket? Var du en god nok kjæreste?

– Du bør prøve å se din egen rolle i at det skar seg, og finne ut hva du må jobbe med i et nytt forhold for at det ikke skal skje igjen, sier Sigridsdatter Heen til KK.

4. Ikke sammenlign

Mange avslutter et forhold, begynner å date noen nye etter kort tid og sammenligner denne nye personen med eksen hele tiden. «Han er bedre enn eksen til dette eller dårligere enn eksen til dette». Det er ikke så lurt.

– Sammenligninger er urettferdig og kan føre til at du legger mye forventninger og forhåpninger i noe som er urealistisk. Hvis du hele tiden tenker at daten er litt kjedeligere, tryggere eller roligere enn eksen, er du enda oppslukt i det som har skjedd, sier hun.

5. Prøv nettdating

Nettdating har for lengst blitt stuerent, og de fleste single er enten på Sukker, Match, Tinder eller Happn. Winther mener at det kan være et godt sted å starte etter et brudd.

– Det er ikke så veldig mange som finner kjærligheten på byen, men nettdating har blitt en stor arena. Med nettdating kan du bruke litt tid på å bli kjent, uten at den fysiske tiltrekningen tar fokus. Det kan være lurt for en som nettopp har kommet ut av et forhold, og man går gjerne litt roligere frem, sier Winther.