Flere festivalgjengere demonstrerte mot klimaendringene under helgens Glastonbury-festival. Foto: Grant Pollard / Invision / AP / NTB scanpix
Del saken

Klima og miljø var sentralt under helgens Glastonbury-festival hvor plastikkflasker var forbudt og serveringsbestikket var komposterbart.

I helgen ble den store musikkfestivalen Glastonbury i Storbritannia arrangert for 49. gang. Nytt av året var mottoet å bekjempe plastforsøpling og økt oppmerksomhet rundt klimatruslene.

Selve åpningsseremonien ble foretatt av klimaaktivister fra Extinction Rebellion og Greenpeace, som nå får mye av æren for at en av verdens største musikkfestivaler har satt inn flere tiltak for å bedre sine klimaavtrykk.

I 2017 solgte festivalen mer en én million plastflasker, noe som førte til et forbud mot å selge plastflasker som er ment for engangsbruk.

Årets 130.000 festivaldeltakere kunne istedenfor fylle vannflaskene sine ved 37 vannpumper, eller kjøpe drikke i resirkulerbare kanner.

Under festivalen ble det solgt flere veganske matalternativer, og alt ble servert i komposterbart materiale som ble tatt hånd om av om lag 400 frivillige.

Festivalen hadde også besøk av en 48 år gammel sjaman, Kurikindi, som veksler mellom å bo i London og regnskogen i Ecuador. Han er en del av gruppen «Wisdom Keepers» som ønsker å forene moderne festivalkultur med tradisjoner fra urbefolkninger for å redde verden fra en potensiell miljøkatastrofe.

– Festivalen gjør så godt den kan, sier Kurikindi, som også erkjenner at det var noen festivalgjengere som ikke forsto, eller ignorerte, de nye reglene.

– Men litt etter litt lærer menneskeheten.