Hvor mye penger er nok? Illustrasjonsbilde. Pixabay/Maklay62
Del saken

Ja, penger betyr noe for hvor bra vi har det. Men det er også noe som heter nok penger.

En stor studie viser imidlertid at på et nivåt slutter pengesekken å ha positiv effekt på hvordan vi har det. Studien er basert på data fra 1,7 millioner deltakere fra hele verden. De ville blant annet finne ut  når inntekten vår er så høy at en økning ikke vil gjøre oss noe lykkeligere.

En trygg økonomi gir lykke

På verdensbasis viste det seg at vi har det best med en inntekt på rundt 750.000 kr. Dette gir en stor grad av økonomisk trygghet. Dette frigjør energi til å nyte tiden med familie, venner, fritidsaktiviteter etc: Det er ikke pengene i seg selv, men friheten og mulighetene som følge av en god økonomi som gir lykkefølelsen.

Siden Norge er et land med høye lønninger og høye kostnader, vil dette beløpet være en del høyere her til lands, men ikke så veldig mye høyere, siden vi har en såpass godt utbygd velferdsstat som sørger for utdanning, helse etc. I artikkelen anslås i underkant av 800.000 kr.

Tjener vi over dette begynner faktisk lykkefølelsen å bli redusert.  Forskerne mener det blant annet kan ha sammenheng med at en høy inntekt kan medføre mer stress og mer reising.

– I tillegg krever det ofte mye tid og ressurser å oppnå svært høy inntekt, og dette kan gå på bekostning av familie, fritid og relasjoner, sier Espen Røysamb, som er professor ved psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Høna eller egget?

Det kan også være slik at mens penger kanskje kan gjøre livet litt lettere, så bidrar også lykke til penger.

– Det å være entusiastisk, optimistisk, glad og aktiv kan i seg selv være kilder til å stå på og gjøre en god jobb og slik sett blir penger en bivirkning av lykken, sier Røysamb.

Penger er ikke alt

Effekten av penger på lykkeskalaen er dog relativt liten, selv en dobling i inntekt fra 375.000 til 750.000 kr medfører under 10 prosent økning i lykkefølelsen.

De som er svært opptatt av materielle ting scorer lavt på lykkebarometeret. Uansett hvor mye man har, så vil man ha mer. Det er dessuten typisk å sammenligne seg med noen som har det litt bedre materielt, og derfor blir man aldri fornøyd.

Mens de som sammenligner nedover, og er fornøyd med det de har sammenlignet med folk som har mindre, oppnår høyere grad av tilfredshet og lykke.