Illustrasjonsbilde. (Pixabay)
Del saken

Danskene har klart å gjøre begrepet «hygge» til et internasjonalt fenomen. Men i Norge er vi minst like flinke til å kose oss, så mye at det faktisk brukes ironisk og nedsettende av enkelte.

Vi vil dog påstå at uansett hvor mørkt det ser ut i verden, så har kosen en funksjon: Den hjelper oss til å sette pris på livet, og gir krefter i kampen for å gjøre verden til et litt bedre sted. Dessuten er det jo koselig!

Her følger noen tips med hjelp fra MSN livsstil som kan øke nivået av kos i hverdagen:

Tenn et stearin lys og les en bok
Dropp Iphone, TV og andre digitale hjelpemidler. Les en god, gammeldags nok mens du koser deg med en kopp te eller et glass rødvin.

Ikke stress
Ta deg tid til å nyte kaffen om morgenen, la oppvasken stå en time, ikke bruk hele helgen til å vaske huset. Det er heller ingen grunn til å skamme seg hvis man bruker en hel lørdag på absolutt ingenting, hvis du trives med dét.

Gjør det hyggelig i hjemmet
Man trenger ikke pusse opp og innrede alt på nytt. Sørg for at du har en favorittstol du bare elsker å sitte i, kjøp puter og tepper hvis du er jente (og hiv dem ut hvis du er mann). Er det noen småting du savner, så fiks det! Er det noe du vil bli kvitt som irriterer deg, så kast det eller (helst) gi det bort.

Myke tekstiler og koseklær
Kle deg behagelig når du er hjemme. I hjemmet skal man kose seg og slappe av, det er ingen trender som er riktig eller galt.

Plukk bær
Nærhet til naturen er koselig for alle aldersgrupper. Hvis man kombinerer dette med å sanke bær, sopp eller prøve fiskelykken, så kan man fortsette kosen med å lage syltetøy etc. når man kommer hjem. Barna elsker det, og de fleste voksne setter også pris på slike aktiviteter.

Lag mat sammen
Involver barna, gjør helgemiddagen til en familieaktivitet. Sprett en flaske vin til de voksne og la ungene få noe godt i glasset som ikke er hverdags. Middagen smaker ekstra godt når alle har bidratt!

Når været tillater
Spis middagen utendørs! Grilling er alltid en suksess. Ikke gjør det for komplisert, det enkle er ofte det beste.

Gjør noe negativt om til noe positivt
La oss si at det regner. Du kan velge å bli sur. Men hvorfor ikke lure ungene til å løpe 30 ganger rundt huset, nakne eller i bare trusa? Garantert god stemning (særlig hvis det er snakk om sommerregn). Eller hvis du er i byen: Finn en koselig kafé og kjøp en kopp kakao.

Kos deg i senga
Da mener vi ikke seksuelt, men bare det å nyte den varme dyna og den myke puten. Les avisen på senga, spis frokost, la ungene komme på besøk!

Snakk om alt og ingenting
Gode samtaler i godt selskap er gull verdt. Det kan være dype, filosofiske samtaler eller utveksling av morsomme historier. Vi mennesker er sosiale vesener, og den gode samtale er det sosiale høydepunkt.

Tenn opp i peisen
Det ultimate symbol på kos er jo en knitrende peis. Kan med hell kombineres med en god bok og et glass rødvin!

Hold orden
Det er lettere å kose seg hvis det er noenlunde rent og ryddig. Lag systemer som gjør at dette skjer mest mulig automatisk, slik at du slipper å ta husvasken fredag ettermiddag.

Skap ritualer i hverdagen
Lag dine egne personlige ritualer. Det kan være alt mulig, som at ungene alltid får en klem på vei ut døren til skolen, eller at man alltid ser et favorittprogram på TV i fellesskap.

Vær et godt vertskap
Om gjestene er invitert eller bare dukker opp, så er det hyggelig hvis du kan tilby noe servering. Det trenger ikke være avansert, en kopp kaffe eller et glass Farris, kanskje noe snacks. Det skaper en mer koselig atmosfære. Aller best: Inviter venner på middag, dette gjør vi alt for sjelden.

Aksepter at ikke alt er perfekt
Hvis kun det perfekte er godt nok vil du aldri bli fornøyd. Vær glad for det du har, gjør det absolutt beste ut av situasjonen. Da er du i alle fall i bevegelse i riktig retning.