De som ghoster kan møte seg selv i døren. Illustrasjonsbilde. Pixabay/geralt
Del saken

Ghosting er et relativt nytt begrep, men et ganske vanlig fenomen, der daten din altså dumper deg ved å rett og slett slutte å ta kontakt eller svare på henvendelser fra deg.

For vi dater mer, og vi dater ofte mennesker vi aldri har møtt tidligere. Da igjen er det kanskje lettere å velge å bare forsvinne stille igjen etterpå. Men det er sjeldent noe særlig for den som blir ghostet, skriver KK.

– Ghosting er potensielt en av de slemmeste måtene å dumpe noen på, sier gestalterapeut Bianca Schmidt.
– Når noen bare forsvinner så kan du bli sittende igjen med mange spørsmål – er han syk, vil han ikke mer, har det skjedd noe?

En bjørnetjeneste
Mange som ghoster vil si at det er for å dumpe deg på en skånsom måte, men det er liten tvil om at det også kan ses på som en enkel vei ut. Det er imidlertid ikke sikkert det er så lurt i lengden.

– Jeg tenker at du gjør deg selv en bjørnetjeneste. Om målet på sikt er et nært forhold til noen så trenger du også trening i å snakke om vanskelige ting, påpeker Schmidt.

Parterapeut og psykolog Andreas Løes Narum i nettstedet Parweb.no er enig. Han har tidligere sagt til KK at mange mennesker trenger trening i å snakke om vanskelige ting, og at det vil være viktig for evnen til å føle nærhet til et annet menneske.

– Veldig mange av de som dater mye, gjør det litt i blinde, og de merker gjerne ikke den avhengigheten de sakte, men sikkert kommer inn i, sier han.
– Da blir de kjempegode til å finne kritikkverdige ting hos partnere, uten å være klar over det.

Respektløst
Narum syns aldri det er greit å ghoste:

– Jeg synes det er uhøflig. Det handler om manglende respekt for andre, på en måte som i neste omgang slår tilbake på ham selv, sier han og legger til:
– Om det er en samfunnsutvikling så synes jeg den er skummel. Da er det en utvikling som skaper mer frykt for avvisning og mindre nærhet.