George Orwell. Foto: AP/Scanpix
Del saken

British Council beklager overfor George Orwell at de nektet å trykke en tekst de bestilte fra forfatteren for 70 år siden. Orwell døde i 1950.

Forfatteren bak den dystopiske fremtidsvisjonen «1984» og den allegoriske romanen «Kamerat Napoleon» («Animal Farm») fikk i 1946 i oppdrag å skrive en tekst «Til forsvar for britisk kokekunst». Men oppdragsgiveren, den statlige kulturinstitusjonen British Council, lot være å trykke teksten. Det ble fryktet at en tekst om matlaging ikke ville falle i god jord i en etterkrigstid der det fortsatt var rasjonering, skriver Sky News.

Nå er Orwells tekst offentliggjort i sin helhet, sammen med avvisningsbrevet. I tillegg har British Council forfattet et nytt brev, der de ber den for lengst avdøde forfatteren om unnskyldning.

Betalte, men trykket ikke

– Det ser ut til at organisasjonen den gangen var en smule feig og risikosky og var bekymret for å legge fram en tekst om mat (en tekst som til og med nevner den ødeleggende effekten av krigens rasjonering) etter sultvinteren 1945, skriver British Councils politiske seniorrådgiver Alasdair Donaldson.

– Over 70 år senere er det en utsøkt glede for British Council å gjøre opp for denne fornærmelsen mot Storbritannias kanskje fremste politiske skribent i det tjuende århundre. Det gjør vi ved å reprodusere teksten i sin helhet, sammen med det uheldige avvisningsbrevet, fortsetter Donaldson.

Organisasjonen betalte Orwell 30 guineas – 31,50 pund – for teksten og frasa seg alle rettigheter. De oppfordret forfatteren til å få den utgitt et annet sted. The Orwell foundation, som har enerett på å utgi forfatterens verker, har godkjent utgivelsen av teksten fra 1946.

Sosialist

Orwell, som opprinnelig het Eric Arthur Blair, ble født i britisk India i 1903. Han var allerede en godt etablert forfatter da han fikk skriveoppdraget i 1946. Han var uttalt sosialist, motstander av totalitære styresett og tekstene hans tar ofte opp sosial urettferdighet.

Handlingen i romanen «1984» fra 1949 foregår i et fremtidig overvåkingssamfunn der staten har full kontroll over innbyggernes handlinger og tanker. Orwells navn lever videre i adjektivet «orwellsk», som beskriver nettopp totalitære og autoritære styresett. Romanen har også gitt oss begreper som «storebror ser deg», «tankepoliti» og «nytale». Orwell døde i 1950.