Foto: James Shaw/REX (4150066j) Genesis - Phil Collins, Peter Gabriel, Tony Banks, Steve Hackett, Mike Rutherford på premieren av 'Genesis: Sum of The Parts' London 2. oktober 2014
Del saken

Genesis er et band som har gått gjennom mange forvandlinger, og det er vanskelig å skrive kort og meningsfullt om dette bandet.

Det er uunngåelig at man må forenkle og prioritere for å si noe om Genesis. Så jeg ber på forhånd om unnskyldning, særlig siden jeg vet at nesten hver eneste tilhenger av bandet har helt egne oppfatninger om hva som er bra, middels og elendig.

Bandet startet opp allerede i 1967. Egentlig ville Peter Gabriel og Tony Banks skrive musikk for andre artister. Men ingen ville fremføre musikken, så de måtte starte band selv for at musikken skulle få et liv. Det handlet om en merkelig form for psykedelisk pop, men debutalbumet «From Genesis to Revelation» ble ingen suksess.

Så kom de progressive årene fra starten av 70-tallet. Peter Gabriel utmerket seg med teatralske stunt på scenen, og bandet fikk mer oppmerksomhet. Albumet «Nursery Cryme» fra 1971 ga bandet et lite gjennombrudd, og inneholdt blant annet velkjente The Musical Box.

Genesis – Mike Rutherford og Peter Gabriel under en konsert i1974. Photo by REX/NTB Scanpix

Gjennombruddet
Albumet «Foxtrot» kom ut i 1972 og ble det første store gjennombruddet. Peter Gabriel som eksentrisk frontfigur, legendariske konserter og svært gode låter ga bandet mange lojale fans. Her finner man låter som Watcher of the Skies og den symfoniske klassikeren Supper’s Ready.

«Selling England by the Pound» fra 1973 ble kritikerrost og en kommersiell suksess, mens dobbeltalbumet «The Lamb Lies Down on Broadway» ble noe for høytflyvende. Dette albumet ble Peter Gabriels siste. Peter Gabriel gjorde senere stor suksess som soloartist.

Phil Collins
Etter å ha prøvd hundrevis av sangere endte det opp med at trommeslager Phil Collins fikk jobben som vokalist. 19 år gamle Collins erstattet John Mayhew som trommeslager i 1970, og hadde allerede hatt vokal på noen sanger.

Mange var spente på om Genesis kunne overleve uten Gabriel, men albumet «A Trick of the Tail» fra 1976 ble godt mottatt. Året etter kom «Wind & Wuthering» som anses for å være avslutningen på den rent progressive perioden.

Etter at Steve Hacket gikk lei og forlot bandet var det bare tre medlemmer igjen. Derav tittelen på albumet som kom ut i 1978: «…And Then There Were Three…» Nå beveger Genesis seg mer mot mindre avansert rock og ren pop. Albumet Duke fra 1980 var variert, med en blanding av delvis prog-rock som Duke’s Travels og rene poplåter som Misunderstanding.

Megastjerner
Utover 80-tallet er historien velkjent: Genesis ble megastjerner, men mange gamle fans var misfornøyde med den musikalske utviklingen. Hele perioden fra 1980 til 1992 var en eneste lang triumf for Genesis, og samtlige album fra denne perioden toppet de britiske salgslistene. Konserter på gigantiske stadion ble utsolgt over hele verden.

Samtidig oppnådde Phil Collins stor suksess som soloartist, og i 1996 sa han takk for seg. Selv om Mike Rutherford og Tony Banks ga ut et siste album som Genesis i 1997, «Calling All Stations», var det i bunn og grunn slutt. Mike Rutherfor hadde forøvrig suksess med bandet «Mike & the Mechanics».

I 2014 kom dokumentarfilmen «Genesis – Sum of the Parts» om bandets historie, sammen og hver for seg.

Mitt låtvalg er nostalgisk. Supper’s Ready regnes av mange fans som Genesis’ musikalske høydepunkt. Låta varer i 23 minutter, men blir aldri kjedelig på grunn av stor musikalsk variasjon, taktskifter og en helt spesiell dynamikk.

Her er Genesis med Supper’s Ready (klikk på linken, ikke bildet).