Foto: Olaf Heil/imageBROKER/REX
Del saken

Det er nå flere nordmenn som er overvektige enn som ikke er det. En undersøkelse viser at halvparten av alle voksne nordmenn har prøvd å slanke seg det siste året.

Det fremgår av undersøkelsen, som er utført av Ipsos på oppdrag fra Dagbladet, at 30 prosent av alle voksne nordmenn har forsøkt å gå ned mer enn 10 kilo. Men det er ikke et fett hvor du legger på deg.

Magefett

Fettet som legger seg på rumpe og lår er gunstigere enn fett som legger seg rundt midjen. Det overflødige fettet som legger seg på magen er det mest helseskadelige. Jo mer fett du har rundt midjen, desto høyere nivå av farlig fett har du i blodet, og det øker risikoen for åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer. Magen er gjerne der kiloene setter seg først, men det er til gjengjeld også påvist at det er der fettet også forsvinner først. Man har i flere studier funnet at for hvert kilo man går ned, går man også ned en centimeter i midjemål.

– I doktorgraden min fant jeg at de som gikk ned 10 kilo i vekt mistet 10 centimeter i livvidde, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør til Dagbladet.

Les også: Trening kan hjelpe mot det farlige magefettet

Rask vektnedgang

Man kan lykkes godt med å gå raskt ned i vekt. Du kan gjøre det i løpet av en tre måneders periode, der du planlegger å gå ned cirka et kilo i uken. Ønsker du å bruke litt mer tid på vektreduksjonen, og for eksempel ser for deg at du vil gå ned 10 kilo før neste sommer, kan du spise 500 kalorier mindre daglig enn det du gjør i dag. Dette kan i praksis være så lett som å kutte ut brus, juice og godterier. Tine Sundfør anbefaler at man spiser  magre meieriprodukter, for eksempel cottage cheese, egg og hvit fisk, for eksempel torsk, og belgfrukter, samt grønnsaker til alle måltider.

Men også trening kan hjelpe deg ned i vekt, og bidra til en slankere midje. Ifølge Tine Sundfør viser forskningen at de som er fysisk aktive har smalere midje enn de som ikke er det, også når personene som er sammenlignet har lik vekt.