Illustrasjonsbilde: Pixabay/StockSnap
Del saken

Vi har tidligere skrevet om hvordan en sunn livsstil reduserer risikoen for kreft. Det aller beste er dog å holde seg ung.

Trening bidrar til å bedre søvnen, redusere stress og er godt for både hjerte og hjerne. 

Og i en studie fant man for noen år siden ut at trening forebygger livmorhalskreft: Forsøkskvinnene som hadde livmorhalskreft hadde mer enn dobbelt så store sjanser for å rapportere at de var inaktive, sammenlignet med kvinnene som ikke hadde livmorhalskreft.

– Vitenskapelig er det ikke påvist en sikker sammenheng mellom fysisk aktivitet og livmorhalskreft, men når det er sagt er det en generell anbefaling for å forebygge kreft at man bør være fysisk aktiv, holde en sunn kroppsvekt og spise sunt, sa Bo Terning Hansen, forsker ved Kreftregisteret til KK.

Det er HPV-virus som vanligvis forårsaker kreft i livmorhalsen. Overvekt og usunn livsstil øker risikoen, røyking er også en stor risikofaktor. Man trenger mer forskning for å påvise årsaksforholdene, foreløpig kan man bare peke på en korrelasjon. Man antar at det handler om immunforsvaret: Trening styrker immunforsvaret, røyking svekker det. Men studiene som er gjort er små og resultatene spriker.

Les også: Sunn livsstil kan forhindre kreft, men det beste er å ikke bli eldre

Ole-Erik Syversen er professor og gynekolog ved Haukeland Universitetssykehus, og forklarer det slik:

– Den studien her viser er assosiasjon, men ikke nødvendigvis en årsakssammenheng. Fordi at de som trener, de er helsebevisste. De deltar oftere i screening, de røyker mindre og i større grad lar de seg HPV-vaksinere, sier Iversen.

– Så trening alene virker ikke forebyggende?

– Det virker forebyggende på mange ting, hvor av livmorhalskreft mulig kommer litt ned på listen, men det er fortsatt positivt og viktig å holde seg aktiv.

Men det aller viktigste man kan gjøre for å forebygge livmorhalskreft er screening og vaksine.  Livmorhalsscreeningen forhindrer opp mot 1000 tilfeller hvert år i Norge, ved at man behandler ca. 3000 for forstadier, og oppdager krefttilfeller tidligere.