Kan vi løse livets gåter ved hjelp av ny matematikk og kvantefysikk? Illustrasjonsbilde. Pixabay/geralt
Del saken

Den britiske forskeren og fysikeren Paul Davies leker med tanken om å kombinere fysikk med biologi, for å bedre forstå hva livet egentlig er, rent fysisk og biologisk. Han mener at siden biologien ikke har klart å svare på helt grunnleggende spørsmål, som for eksempel hva er liv, så trenger vi en helt ny tilnærming.

Dette er temaet for en bok av Davies som kommer på Amazon Kindle i slutten av måneden, The Demon in the Machine: How Hidden Webs of Information Are Finally Solving the Mystery of Life.

Når Darwing skrev sitt revolusjonerende mesterverk The Origin of Species var det et grunnleggende spørsmål han ikke stilte, nemlig hva egentlig liv er.

Ifølge Davies har vi ikke kommet så mye nærmere et svar på dette grunnleggende spørsmålet. Det virker nesten som magi:

– Hvordan kunne liv oppstå?
– Hva skjer i øyeblikket et levende vesen dør?

Davies ønsker å se på dette problemet med helt nye øyne. Ved hjelp av datateknologi, kvantefysikk og nanoteknologi, i en kombinasjon med klassisk biologi og kjemi, ser han for seg at en kombinasjon av informasjon fra ulike vitenskaper kan være løsningen på livets mysterier.

Dette er «mindblowing stuff», og over en enkel sjels fatteevne. Personlig har jeg stor interesse, men nokså liten forståelse, for fysikkens mysterier. Min kone er biolog, så noe har jeg plukket opp, men det er på amatørnivå. Uansett er dette ekstremt spennende.

I en tid hvor alle spesialiserer seg på de mest mikroskopiske utsnitt av kunnskapsområder, er det gledelig å se at enkelte vitenskapsmenn våger et bredere perspektiv. Rent filosofisk kan man si at man må ha et bredt perspektiv for å oppnå et paradigmeskifte.

Slike paradigmeskifter kommer ikke ofte. Innen fysikken kan man svært forenklet si at siden Aristoteles  har vi stort sett hatt Newton med gravitasjonslovene, Einstein med relativitetsteoriene, og deretter kvanteteoriene. Selvsagt med bidrag fra mange andre, en oppramsing passer ikke i denne sammenheng.

Men det er selvsagt ikke en enkel sak å omforme rene spekulasjoner til effektive vitenskapelige metoder. Et av problemene Davies nevner er vanskelighetene med å beskrive biologisk informasjon matematisk, noe som er nødvendig for å utarbeide en slags livets lov.

Davies anser at man må utvikle ny fysikk for å løse slike spørsmål, slik Newton (eller Leibniz) utviklet sin Calculus for å beskrive sine observasjoner av himmellegemer matematisk. Det er nettopp de matematiske bevisene som skilte Newton fra for eksempel Galileo Galilei.

Davies innrømmer at dette foreløpig er på drømmestadiet, men at det åpner opp et mål for fremtidig forskning. Det blir spennende å følge dette de neste ti-tyve år.