Photo by Universal History Archive
Del saken

Den futuristiske kunstneren Umberto Boccioni ble født i 1882 og døde i 1916. Han var inspirert av den tyske filosofen Friedrich Nietzsche, mannen bak det velkjente uttrykket «Gud er død». Boccioni trodde helt og holdent på mennesket, og foraktet det gamle.

I hans forståelse var ikke bare gud død, han var også begravet og helt glemt langt der bak i fortiden. Vi trengte ikke gud lenger, han lå mange kapitler bak i menneskes bok. Mennesket må se fremover. De skal ikke henge oss opp i det som har skjedd – de skal møte det som skjer.

Artikkelen fortsetter under.

Friedrich Nietzsche – Gud er død!

Futurisme var en kunstretning som oppsto i Italia for litt over hundre år siden. Det var en videreutvikling av kubismen. Kunstnere som Pablo Picasso og Georges Braque skapte perspektiver av geometriske former, slik som triangler og kvadrater, men deres uttrykkform var statisk.

Foto by Nils Jorgensen9

Futuristene videreførte deres formspråk inn i dynamikk. De var fascinert av moderniteten, slik som hissig støyende tog, biler i fart og svart røyk fra fabrikkpiper. De dyrket spenning, og så kun fremover og ville ikke se seg tilbake.

Det var ikke noe stopp for futuristene, de skulle være i en evig bevegelse.

Men deres filosofi ble etterhvert destruktiv, de så opp til krigen som et overordnet mål. Umberto Boccioni meldte seg frivillig til militærtjeneste under første verdenskrig. Skjebnens ironi der var at han ble trampet i hjel av en hest.

I mellomkrigstiden ble futurismen en del av den nye politiske bølgen. Den italienske bevegelsen gikk etterhvert inn i fascismen og den russiske delen ble til revolusjonære kommunister.

«Unike former av kontinuitet i rom» av Umberto Boccioni

Photo by Universal History Archive/

Er en 1,11 meter høy futuristisk skulptur fra 1913. Boccioni skapte bare formen, men etter hans død har det blitt støpt noen skulpturer i bronse.

De utstilt på kjente museer som Metropolitan Museum of Art i New York og Tate Modern i London. Skulpturen er også preget på italienske euro-mynter.

Les også: Plakatkunstneren Henri de Toulouse-Lautrec

 

Skulpturen er en sammensmeltning av flere bevegelser i en form. Statuen har ikke et ansikt eller noen armer. Umberto Boccioni studerte fotballspillere da de løp i full fart etter ballen. Uttrykksformen er kubisme i bevegelse. Han bruker det kubistiske formpråket, og skulpturen skal forestille et menneske som løper, men alle løpets bevegelser er satt sammen til en form. Det er farten og dynamikken. Det er ingen stopp, mennesket skal videre, moderniteten og utvikling er dets egentlige mål. Ingenting skal holde mennesket tilbake.

Les også: Machiavelli: Ingenting er viktigere enn at fyrsten fremstår som religiøs