Credit: Reuters Fotograf: Jorge Silva
Del saken

Fra barndommen av blir vi opplært til hvordan verden skal se ut. Rik kvinne som finner fattig mann, er en romantisk og søt tanke. I mange filmer kommer dette til uttrykk. Titanic er kanskje den mest kjente. Men rik mann som finner fattig jente, er utnyttelse og gjerne overgrep. Men de fleste jenter har en håpløs drøm om å finne prinsen. «Bare man kysser nok frosker, så vil en av dem forandre seg til en prins», fortalte en jente meg en gang.

Vi er mange frosker og få prinser. Hvis en av disse froskene skulle finne seg en ung vakker jente fra Filippinene eller Thailand, så er han i tillegg til frosk, også en gammel gris, gjerne et svin, og skal fordømmes på alle måter. Det er fordi han som ikke kan få tak i prinsessen i Norge, ikke skal få tak i henne andre steder heller. Han er en frosk, og fortjener ikke prinsessen. Alle prinsessene i Norge føler seg forsmådde hvis frosken finner seg en vakker asiatisk skjønnhet. Selv om han er frosk, og prinsessene i Norge ikke vil ha ham, så skal han jo selvfølgelig ikke ha prinsesser fra andre land. De er jo fattige, og gifter seg med frosken utelukkende fordi de ser det som en mulighet til å komme ut av fattigdommen. Alt annet er utenkelig.

Men prinsessene skal selvfølgelig få gifte seg med en prins og få halve kongeriket attpå. Det er helt naturlig det. Da snakker vi ikke overgrep og utnyttelse, men romantikk og ekte kjærlighet. Om prinsessen er veldig ung og prinsen veldig gammel, så heter det trygghet, stabilitet og erfaring. Men om thai jenta er ung og frosken gammel, så heter det egoisme, unormalt og kvalmende!

Askepott fikk sin prins, etter å ha holdt ut å bli hundset av de onde stesøstrene. Snøhvit fikk prinsen sin etter først å ha bodd sammen med dverger og stått imot den onde heksen, mens Tornerose sov i hundre år etter å ha stukket seg på en forgiftet tein som en gammel ond kone hadde lagd. Prinsen reddet henne og resten av hoffet som også var falt i dyp søvn, ved å kysse Tornerose der hun lå og sov.

Av dette leser vi at ikke alle kan være prinsesser heller. Faktisk så er det veldig få prinsesser også, men veldig mange onde stesøstre, onde hekser og gamle koner. Men ingen av disse ser vel seg selv som annet enn prinsessen?

Vi frosker derimot, vet veldig godt hva vi er. De fleste av oss har enten vært gift med, eller ihvertfall vært sammen med, en ond stesøster, heks eller gammel kone. Det gjør derfor noe med oss, når vi som frosker finner prinsessen i land som Thailand eller Filippinene.

Vi blir prinser!

Så får vi bare være overbærende med de onde stesøstrene i UD, heksene i Ottar, eller alle de andre gamle konene med sine giftige teiner rundt om.

Det er da helt greit å være frosk for noen, så lenge man kan være en prins for andre!