David Matheson med kona Peggy. Skjermdump fra video.
Del saken

Mormoneren David Matheson drev kursvirksomhet med formål om å forandre menneskers seksuelle preferanser. Slik «konversjonsterapi» er svært omstridt og diskreditert i USA. 

Nå avslører Matheson at han ikke lenger kan forbli i sitt ekteskap som har vart i 34 år. Han uttaler at «det er på tide at jeg bekrefter for meg selv at jeg er homofil», ifølge Independent. Også Fox News TV har rapportert om saken.

Matheson vil ikke ta avstand fra sin mormonske tro, og heller ikke alt han har gjort som terapeut. Men han kritiserer hvordan han har blitt opplært innenfor den mormonske kirke, som han kaller et «skambasert og homofobisk system».

Femten stater i USA har innført forbud mot slik konversjonsterapi, og det er forholdsvis stor enighet om at dette er såkalt pseudovitenskap. Slik behandling er ikke bare lite effektiv, den kan være direkte skadelig ifølge mange kritikere.

Sist ut er staten New York, som vedtok et forbud nylig.

Matheson har beklaget over individer som har blitt skadet av hans virksomhet. Matheson var heller ingen hvem som helst innen bevegelsen, mange så på ham som en «intellektuell gudfar».

Her et intervju med Matheson, som fortsatt har kontroversielle standpunkter selv etter å ha kommet ut av skapet: