Frans Liszt, bildet er tatt rett før han døde.Av Nadar - Sotheby's, Offentlig eiendom, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11226668
Del saken

Selv om Franz Liszt ble født i Østerrike, er hans Ungarns store sønn. Flyplassen utenfor Budapest bærer hans navn.

I 1811 var selvsagt Østerrike-Ungarn samlet i det såkalte dobbeltmonarkiet. Liszt hadde ungarsk far og østerrisk mor.

Liszt viste tidlig et utrolig talent, og er særlig kjent for sine spektakulære pianostykker. Det sies at selveste Beethoven skal ha kysset ham i ren glede over hvor dyktig han var.

Paganini

Liszt var særlig inspirert av Paganini, som var datidens store virtuos. Det var etter å ha hørt Paganini spille at Liszt bestemte seg for å bli sin tids største pianist. Paganini spilte fiolin og gitar, og er et stort forbilde for mange gitarister den dag i dag.

Men hans omkrets inneholdt også skikkelser som Chopin, Schumann og Wagner, noe som må ha bidratt til at Liszts musikk ikke bare er rask og umulig, men også leken, vakker og tiltalende.

Pianistenes favoritt

Liszt er en stor favoritt hos både min far, bror og sønn, som på hver sin måte er ivrige pianister.

Siden stykkene er så avanserte, krever det sin mann å fremføre de. Få om noen gjør det bedre enn landsmannen György Cziffra. Jeg burde kanskje valgt et av de gamle opptakene av ham.

Men jeg populariserer litt, og velger meg Hungarian Rhapsody nr. 2, siden det er min sønns favorittstykke. Her fremført på the Proms 2008, av en leken Lang Lang: