Franske soldater mintes de som falt i slaget i Narvik med en høytidelig seremoni i Narvik sentrum. Foto: Ina Nyås Moe/ Forsvaret
Del saken

380 franske soldater markerte denne uka at det i år er 80 år siden slaget i Narvik fant sted, deres første seier mot Nazi-Tyskland. 

– Slaget i Narvik er viktig for oss franskmenn fordi dette var den første seieren vi hadde mot aksemaktene i begynnelsen av andre verdenskrig, sier oberst Yvan Morel, på Forsvarets nettsider.

Han er styrkesjef for franske alpejegeres 27. bataljon.

– Dette var ingen enkel seier. Det var en seier som vi vant sammen med våre allierte. Derfor mener jeg det er viktig at vi trener sammen, ettersom det er når vi utfører noe sammen at vi kan vinne,

80 år etter slaget i Narvik står franske sjø- og hærsoldater oppstilt utenfor rådhuset i Narvik sentrum for å hedre de som kjempet og falt i Narvik, ifølge Forsvaret på nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sammen med ordføreren i Narvik, Rune Edvardsen, egger den franske obersten Yvan Morel ned en krans ved minnetavlen som er laget til minne om de allierte styrkene som gikk i land i Narvik i 1940. FOTO: Ina Nyås Moe/ Forsvaret

Ga sitt liv for Norge

I april 1940 tok tyske styrker kontroll over Narvik, som var strategisk viktig for Nazi-Tysklands tilgang til jernmalm som ble brukt i krigsindustrien.

Gjenerobringen  av Narvik, som fant sted i mai 1940, var det aller første slaget hvor allierte styrker påførte Nazi-Tyskland et nederlag under 2. verdenskrig.

Våren 1940 klarte franske, britiske, polske og norske styrker sammen å bekjempe Nazi-Tysklands styrker i Narvik, men det kostet.

Mer enn 5 000 allierte soldater ble drept eller skadet i slaget.

200 franske marinesoldater døde da skipet deres ble senket. I tillegg ga 342 alpejegere og soldater fra Fremmedlegionen sitt liv i kampen for Norges frihet, skriver Forsvaret på nett.

– Det er en selvfølge for oss å komme hit og hylle de som falt, sier oberst Morel og han forteller at slaget er berømt i Frankrike, både for at det var en seier over aksemaktene og at det var første gang franskmennene kjempet sammen med allierte styrker.

Den franske forsvarsattacheen, den franske fregattsjefen Herve Siret, sjef for den 27ende alpejegerbataljon Yvan Morel, ordføren i Narvik og en norsk offiser deltar på en seremoni i Narvik. FOTO: Ina Nyås Moe, Forsvarets operative hovedkvarter.