Mange serverer løksuppe med gratinert ostesmørbrød oppi. Ikke jeg! Pixabay. Foto: RitaE
Del saken
  • 6
  •  
  •  

Nå som jul og nyttår er over, er det greit å gjøre ting litt enkelt. Samtidig er denne franske klassikeren perfekt vintermat, og passer også til budsjettet for alle som har kjøpt julegaver på avbetaling.

2-3 løk avhengig av størrelse
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ss frisk hakket timian (lag denne kun med frisk timian)
2 skiver finhakket bacon
1 ss smør
1 ss olivenolje
3 dl tørr hvitvin
7 dl kyllingbuljong (evt. grønnsaksbuljong)
2 ss soyasaus

Fremgangsmåte:
Varm olje og smør i en jerngryte, middels til høy temperatur. Stek bacon til det forandrer farge.
Kutt løken i strimler/halvmåner, ikke for tynne (ca 3 mm). Tilsett løken, la den surre på middels temperatur til den blir myk. Rør av og til.
Oppi med timian og hvitløk, bland godt sammen, tilsett så hvitvin, buljong og soyasaus.
(Hvitvin kan byttes ut med eplejuice, eller øl + litt hvitvinseddik)

Krydre godt med svart pepper. La det koke i en halvtimes tid. Smak til med pepper, salt og kanskje noen dråper sitron.

Servering:
Jeg liker å servere enkle ostesmørbrød ved siden av (ikke oppi) suppa, da er den enklere å spise. Smør Dijon-sennep på noen brødskiver, ta på ost (Jarlsberg, Cheddar e.l.) og gratiner i forvarmet ovn til osten er slik du liker den.
Enda enklere: strø nyrevet parmesan på suppa og spis godt brød med smør ved siden av.

God apetitt!

  • 6
  •  
  •