Illustrasjonsfoto: Resett
Del saken

Nordmenn oppfordres til å reise hjem, men det er nesten umulig. – Vi forstår at det er fortvilende, melder forsikringsselskapet Frende lørdag.

UD har oppfordret alle norske borgere som er på reise i utlandet til å vurdere og reise hjem så fort som mulig.

– Det merket vi godt på pågangen til oss. Kundene er veldig opptatt av hvordan de skal komme seg hjem nå, sier Petter Lassen som er reiseskadesjef i forsikringsselskapet Frende i en pressemelding fra selskapet lørdag.

Tidlig hjemreise, som gis etter råd fra UD, dekkes under «evakuering» på reiseforsikringen.

– Da dekker vi rimelige og nødvendige merutgifter ved ombooking eller ny hjemreise, sier han.

Mange prøver fortvilet å komme seg hjem fra utlandet nå. Forsikringsselskapet har utvidet dekningene for å få folk hjem. Foto: Frende Forsikring

Mange sliter med å komme hjem

Alle forsikringsselskaper har oppfordret kundene til først å kontakte fly- eller reiseselskapet sitt for å prøve å booke om.

Men å komme fram til «rette vedkommende» i disse tider er ikke enkelt.

–  Vi vet at mange sliter med å komme igjennom til reiseselskapet nå, og forstår at det er fortvilende. Samtidig er mange reiseselskap fleksible med refusjon og ombooking i disse dager, sier Petter Lassen.

Han mener de fleste reisende har forståelse for at det kan ta tid å komme igjennom til reiseselskapene i den situasjonen vi er nå.

Voldsom pågang

Forsikringsselskapene har voldsom pågang og Frende er intet unntak. Der har man satt inn ekstra ressurser for å hjelpe dem som trenger det, og det jobbes også hjemmefra.

Forsikringsdekningene er utvidet for å bidra i den nasjonale dugnaden.

Frem til 21. mars kan reisende som vil hjem fra utlandet ordne ombooking uten å kontakte forsikringsselskapet.

– Det er en helt spesiell situasjon, og vi har stor pågang. Istedet for å ringe alarmsentralen som har mer enn nok å gjøre med øyeblikkelig hjelp akkurat nå, holder det for oss at kundene våre sparer på dokumentasjon og kvitteringer. Så kan de melde kravet til oss når de har kommet deg hjem, sier skadesjefen i Frende.

På vei ut av landet på ferie?

For dem som er på vei ut i verden på tur eller vil avbestille en slik tur har Petter Lassen et råd:

– Slike avbestillinger ønsker vi at gjøres så raskt som mulig. Og du skal sjekke med flyselskap, reiseoperatør, hotell og eventuelt arbeidsgiver om refusjon og avbestilling før du kontakter oss, sier Petter Lassen.

Nå gjelder det mer enn noensinne å lytte til myndighetenes reiseråd om du skal ut av landet. Situasjonen og reiserådene endres fortløpende, og spørsmål om reiser etter 14. april må foreløpig vente, ifølge pressemeldingen fra Frende.

– Situasjonen og reiserådene endrer seg raskt, så vi kan ikke gi deg gode svar om du ringer nå, sier reiseskadesjef Petter Lassen.