(AP Photo/Paul White)
Del saken

26 år gamle Angela Ponce slo 20 konkurrenter og vant plassen som Spanias representant i Miss Universe. Skjønnhetskonkurransen har tillatt transkjønnede å delta siden 2012.

Ponce ønsker å bruke deltagelsen til å øke oppmerksomheten rundt den enormt høye selvmordsraten blant transkjønnede tenåringer, og for å sette fokus på lover som diskriminerer dem verden over.

– Hvis min deltagelse kan få verden til å bevege seg et skritt i riktig retning, vil dette være en personlig krone som alltid vil følge meg, sier Ponce til Associated Press.

Den spanske delen av konkurransen ble avholdt i Madrid i juni, og hadde som hovedtema et håp om større likhet og økt synlighet for mennesker med ikke-binær kjønnsidentitet.

En europeisk gruppe som slåss for transers rettigheter (TGEU) publiserte i fjor en undersøkelse som viste at 77,5 prosent av transkjønnede over 16 år hadde vurdert å ta sitt eget liv, og hele 24,5 prosent hadde gjort minst ett selvmordsforsøk.

Ponce sa også at hun har opplevd diskriminering som modell, og mistet oppdrag når det ble oppdaget at hun hadde gått gjennom en kjønnsoperasjon. Kjærlighet og støtte fra familien har vært til stor hjelp.

Etter seieren har Ponce mottatt hundrevis av meldinger på sosiale medier. Mange støtter henne men det har også kommet noe kritikk. Hun har bl.a. fått kritikk fra enkelte feminister og transkjønnede som mener slike skjønnhetskonkurranser generelt sett «objektiviserer» kvinnene.

– Vi må ikke være hyklere, sier Ponce og avviser anklagene. – Skjønnhet blir brukt til å selge alt rundt oss, og skjønnhet kan også bli brukt positivt for å spre et budskap om like rettigheter.

[socialpoll id=»2523204″]